‘Niveau Topklasse er niet beter op geworden’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Voor een puntje in een uitwedstrijd in de Topklasse zullen ze bij UNA/Brinvast vooraf ongetwijfeld tekenen. Toch was er in het Zeelster kamp sprake van lichte ontgoocheling na de 2-2 bij FC Lienden. “Als je ondanks matig voetbal zelf in minuut 85 op 1-2 komt, mag je die voorsprong niet meer weggeven. Maar toch gebeurde dat”, heeft Jelle Schijvenaars de humeurstand een etmaal later aanvankelijk nog steeds niet helemaal op peil.

De spits die in de Betuwe zijn eerste twee competitietreffers fabriceerde, is over het algemeen echter niet ontevreden over de voortgang bij de hoofdklassenkampioen van vorig seizoen. “Hoewel we eigenlijk alleen tegen HBS kansloos waren en dus meer punten had kunnen hebben dan de vijf tot nu toe, moet je ook niet uit het oog verliezen dat we nu pas redelijk compleet zijn. Van wat ik tot dusver heb gezien schat ik onze kansen op behoud positief in. Het algemene niveau in deze afdeling is er namelijk niet beter op geworden”, vindt Schijvenaars, die voorheen met EVV in de Topklasse voetbalde.

“Je kunt zeggen wat je wilt over de manier waarop, maar met EVV had wij die 1-2 echt niet meer weggeven, nee. Ha,ha. Maar goed, met UNA en ook onder deze trainer hebben wij een andere benadering van het voetbal voor ogen. Wij willen het op de voetballende wijze doen en dat kan. Moet zelfs, want daar hebben we ook de spelers voor. Soms zal het alleen net wat slimmer moeten. En op bepaalde momenten is wat meer durf ook niet verkeerd. Niet te snel voor een lange bal kiezen.”

Bovenkamers

De wetenschap dat een foutieve pass of handeling fataal kan zijn, ligt echter stevig verankerd in de bovenkamers bij de heren voetballers. “Dat klopt wel een beetje,ja. Hoezeer er door de staf ook gezegd wordt dat we vooral moeten durven voetballen. Dat lieten we zondag teveel na. Het was onrustig, mogelijk ook vanwege de straffe wind. Die hadden we in de eerste helft pal tegen. Mede daardoor konden we ons moeilijk onder de druk uit spelen. In dat opzicht was het lekker om desondanks met 0-1 naar binnen te gaan. Daarom was het zo zonde dat we met windje mee na rust toch snel de 1-1 toestonden. Konden we weer van voor af aan beginnen.”

Door de 2-2 in extremis (90+4) was dat nadien niet meer mogelijk. Met optimisme kijkt de topschutter niettemin vooruit op de weken die komen gaan. “Het vertrouwen is groeiende. Scoren is voor een spits altijd lekker, dus ook bij mezelf, ja. Nu we in de sterkste formatie kunnen spelen, zal het met de voeding van de aanvallers ook beter gaan. Dit UNA is in staat om een ploeg of vijf, zes onder zich te houden. Daarvoor hebben we genoeg kwaliteit in huis. Absoluut.” Als….

Be Sociable, Share!