Mud aardappelen

foto Robert Janzen

Eigenlijk is het iets dat hem al sinds zijn komst naar UDI’19 in 2010 is opgevallen. Dat verschijnsel waarbij het lijkt of sommige voetballers van UDI op eigen veld een wedstrijd afwerken met een denkbeeldige mud aardappelen op de rug. “Dit neigt naar een structureel verhaal, ja. Persoonlijk heb ik er geen last van, maar ik weet dat het speelt”, bekent Giovanni Henskens.

In één adem legt de aanvoerder de bal wat dit issue aangaat op de eerste plaats bij de voetballers zelf neer. “Als je in de Hoofdklasse speelt, moet je er eigenlijk tegen opgewassen zijn als er vanaf de zijlijn wat geroepen wordt. Je weet dat de supporters van UDI trouw zijn, maar ook kritisch. Wat dan weer met een bepaald verwachtingspatroon te maken heeft. Dat is te hoog, ja. Neem die laatste wedstrijd tegen UNA. Van de twintig spelers bij hen, hadden er zeventien een BVO-achtergrond. Dat aantal halen wij bij lange na niet. Geeft niet. Of geeft niet, dat is nou eenmaal het beleid van de club. Maar die feiten maken op den duur uiteindelijk wel het verschil. Het verschil tussen meedoen om de titel of een plaatsje in de subtop.”

Daar waar de Udenaren momenteel bivakkeren. Afgezet tegen de schaarse oogst op Parkzicht niet eens verkeerd. “We hebben dit seizoen thuis alleen van Dongen gewonnen. Dat was in de eerste wedstrijd.” Van de vier overige duels verloor UDI er drie. Dat belooft op voorhand niet veel goeds met Venray voor de deur. De ongeslagen koploper met Udenaar Harry Blokhuis aan het roer. “Een zware kluif, maar anderzijds weet ik dat wij kunnen verrassen. Als het loopt kan dit UDI natuurlijk wel wat. Het zou prachtig en wie weet ook wel baanbrekend zijn als we  Venray kunnen laten struikelen”, doelt de linksback op de hersenspinsels  rondom ‘het thuissyndroom’. “Want hoe je het ook wendt of keert, we zijn onderhand wel weer eens verplicht om thuis iets te laten zien.”

Topklasse

By the way… linksback? Ja, want sinds Baronie (1-4) heeft coach Bas Gosgens de defensieve bezetting anders ingevuld. “In het belang van het elftal. Hoewel ik me eerlijk gezegd eigenlijk wel lekker voel op die positie. Vind mezelf een meerwaarde voor het elftal. Voel me daar sterk en vrij.” En, mag hij dit uitspreken van zichzelf? Ja, dat mag hij. “Ik denk dat ik als linksback het niveau van de Topklasse moeiteloos aan kan. Bij TOP Oss had ik in 2009 als linksback eigenlijk een contract verdiend, maar dat ging toen niet door omdat de financiële middelen ontbraken. Natuurlijk kijk ik verder dan UDI. Dat heeft niets met deze club te maken, want ik heb het er echt prima naar de zin. Maar ik ben en blijf wel ambitieus.”

Be Sociable, Share!