‘Moeten keuzes maken’

foto Jeffrey Oomens

In elk duel vanaf begin augustus tot en met de eerste competitiewedstrijd incasseerde Dongen minstens twee tegengoals. Da’s een veeg teken. Hoe kon dat zo gebeuren? Paul van Zon probeert de vinger op de zere plek te leggen. “Wij moeten vooral weer als een team gaan voetballen. Als we dat doen, hebben we kwaliteit genoeg. Nog steeds. Doen we dat niet, dan kan het weleens een zwaar seizoen worden.”

De feiten. Dongen leverde ten opzichte van vorig seizoen hoe dan ook kwaliteit in. Sander de Bont, Kevin van den Heijkant en Mounir Mamaar waren geen vaste basisspelers, maar konden wel als zodanig gebruikt worden. Rechtsback Koen Bakker was stamspeler en die is er ook niet meer. Daarnaast kampt Jeroen Nagel met de naweeën van een beenbreuk. Waarbij het de vraag is of hij voor de Kerst nog in actie komt. “Zeker in de breedte zijn we er niet sterker op geworden”, vindt Van Zon. Aanvulling vond voornamelijk vanuit eigen gelederen plaats.

Dat gegeven heeft dan weer invloed op de onderlinge concurrentie binnen de selectie. “Bovendien zijn wij in vergelijking tot overige hoofdklassers vrij laat met de voorbereiding begonnen. Conditioneel zijn we nog niet waar we in deze fase hadden moeten staan. Allemaal facetten die meespelen. En die deels verklaren waarom wij soms een halfuur heel aardig voetballen, maar daarna wegzakken. Plus natuurlijk de tactische invulling. Als niet iedereen hetzelfde denkt en handelt, krijg je gaten. Worden de ruimtes te groot en niet meer te belopen. En voor de tegenstanders wordt het dan makkelijker om ertussen te voetballen.”

Lelijk voetbal

Van Zon verwacht niet dat Dongen zich zondag tegen UNA gaat aanpassen. “Dat is tegen onze natuur in. Wij hebben veel spelers die druk naar voren willen geven, vooruit voetballen. Alleen moeten we dat dan wel met zijn allen doen. Moeten duidelijke keuzes maken. Probleem is alleen dat de angst er een beetje in zit door dat aantal tegendoelpunten. Kijk, tegen een ploeg als UNA kun je verliezen. Daarna krijgen we Venray uit, ook heftig. Als blijkt dat we na een aantal duels onderin hangen, moeten we ons strijdplan wellicht aanpassen. Inzakken en loeren op de counter. Scoren doen we sowieso bijna altijd wel. Tja, dan maar met lelijk voetbal.” Maar als het aan de linksback ligt doet Dongen het vooralsnog op de conventionele manier.

Be Sociable, Share!