Modern voetbal

Van het kastje naar de muur en weer terug. Dat was zo’n beetje het gevoel dat de voetballers van EHC zaterdag overhielden aan met name de eerste helft in het duel met Baronie. ‘Een lesje in modern voetbal. Vloeiende combinaties in het hoogste tempo, continu pressing en effectiviteit. In deze ploeg zou ik wel willen spelen.’ Woorden van die strekking werden opgetekend uit de mond van Stijn Haeldermans, de spelmaker van de Limburgers.

Relativeren is door de tand des tijds inmiddels een tweede natuur geworden voor Jack Sweres, maar de trainer van Baronie nam de teksten van Haeldermans toch aan als meer dan slechts voor kennisgeving. “Als een speler van de tegenpartij zoiets roept, en dan ook nog eens één van hun beste spelers, dan doet me dat deugd. En het was ook fantastisch wat wij in Hoensbroek lieten zien. Is dat nou dezelfde ploeg die ik zo zag worstelen in dat verloren bekerduel en ook tegen Dijkse Boys, vroeg ik mezelf af. Ja, dus. De verklaring heb ik ook. Baronie heeft een jonge ploeg, een groep die nog volop in de opbouwfase zit. Dan kunnen er pieken, maar ook dalen ontstaan.”

Beleving

Garanties zijn er nooit in de sport en in het geval van Baronie dus helemaal niet. In de derby met hekkensluiter DESK is Baronie komende zondag huizenhoog favoriet. “Dat zegt mij niets. Denk je dat DESK zich wil laten afslachten? Ik ken Ad van Seeters. Als mens een gewaardeerd collega, maar ook een vakman. Kijk alleen maar naar zijn erelijst bij Baronie. Wij moeten op onze hoede zijn. Scherp en geconcentreerd. Met beleving voetballen. Dat is eigenlijk alles wat ik van mijn spelers verlang. Je kunt altijd een slechte dag hebben. Maar dan nog kun je jezelf verdienstelijk maken voor de ploeg. Door bijvoorbeeld simpelweg in de weg te lopen bij de tegenstander. Begrijp je?”

Boodschap

Tot op heden zegt Sweres redelijk tevreden te zijn. “Tactiek, systemen; allemaal prima, maar zeker niet zaligmakend. Jongens die in Baronie 1 voetballen kunnen allemaal iets, anders spelen ze er niet. Als iemand voor de vijfde keer aan de verkeerde kant staat te dekken en dat is hem meermaals medegedeeld, dan zeg ik natuurlijk ook op een gegeven moment: kom maar even naast mij zitten. Maar nogmaals: beleving! Daar draait het om, echt. Aan de kantjes er vanaf lopen heb ik een hekel. Die boodschap is volgens mij wel duidelijk aangekomen”, weet de coach, die tegen DESK geen beroep kan doen op de geschorste Benjamin van Wanrooij. “En Vincent Vervoort, maar die verwacht ik sowieso op zijn vroegst pas na de winterstop.”

Be Sociable, Share!