Met de ogen dicht

Er waren soms momenten dat Pieter Kuijpers verschrikt om zich heen keek. Want dan stond hij daar als verdediger op dat veld, nagenoeg in zijn eentje, en met een zee aan ruimte achter zich. Tja, bij Gemert is het pure voetbal inclusief opstomende backs bijna tot kunst verheven en dat was even wennen voor mandekker Kuijpers. Was, want inmiddels is hij volledig geacclimatiseerd. “In alles is het één warm bad waarin ik terecht ben gekomen.”

De mensen op de club zijn fijn, het team is fijn, de trainer is fijn en de resultaten zijn fijn. “Natuurlijk helpt dat laatste mee, maar het een is ook het gevolg van het ander”, bedoelt Kuijpers te zeggen dat voetbal – overeenkomstig zijn filosofie – toch vooral als een spel benaderd moet worden. “Als je op dit niveau sport is er druk, want er worden prestaties verwacht. Maar bij Gemert is die druk er op een gezonde manier”, duidt hij op de relaxte benadering.

Op het netvlies gebrand

Dat kan Gemert ook zijn, want het team weet dat het te allen tijde kan terugvallen op de basis: techniek en ervaring. Met Mark van Dijk, de kompaan van Kuijpers in het hart van de verdediging, als verpersoonlijking. Dat ene moment staat bij Kuijpers nog steeds op het netvlies gebrand. Het was deze zomer, vlak na zijn komst. “Kreeg ik in onze zestien, met volop druk van Helmond Sport, een bal aangespeeld van hem. En ik moet zeggen, we kwamen er uiteindelijk uit. Maar dat is Mark ten voeten uit. Die zoekt altijd de voetballende oplossingen. Die dan heel vaak de juiste blijken te zijn. Nooit onverantwoord, want hij denkt vooruit. Ja, met hem aan mijn zijde ben ik zelfverzekerder geworden aan de bal. Ik kan bij wijze van spreken met mijn ogen dicht spelen. En het mooie is dat Mark ook gewoon dienend kan spelen. Offert de tegenstander een mannetje op aan hem? Dan laat hij zich tien meter zakken en komt er ruimte voor een ander. Want bij Gemert lopen meerdere jongens die een potje kunnen ballen.”

“Venray ja, ik heb er zin in. Zaterdagavond, veel publiek en twee teams die spelen om te winnen. Overigens vind ik dat Venray eveneens gewoon moet uitspreken dat ze voor de titel gaan, daar moeten ze niet voor weglopen. Dat is namelijk ook een hele goeie ploeg. Vind het wel jammer dat dit duel nu al geprogrammeerd staat. Een overwinning heeft voor mijn gevoel in dit stadium minder impact, dan wanneer je elkaar ergens in november zou treffen.”

Be Sociable, Share!