Meer dan een derby

foto Jeffrey Oomens

De ontmoeting tussen DESK en Dongen heeft zondag een extra lading. Naast de gebruikelijke sentimenten wegen de sportieve belangen in deze editie zwaarder dan voorheen. Of is dat in dit stadium van het seizoen opklopperij? “Bij zowel DESK als Dongen loopt het niet, dat is wel duidelijk”, zegt Manuel de Ceuster. “Wij klampen ons vast aan de eerste helft tegen EHC. Die was ouderwets, behalve dan in het afmaken van de kansen.”

Van een mentaal probleem wil de aanvoerder van Dongen niet spreken. Hoewel hij de oorzaak ook niet weet waarom zijn team zondag na de onverwachte 1-2 het combinatievoetbal ineens toch weer overboord gooide en opportunisme troef werd. “Een vorm van paniek? Nee, het zit ons momenteel niet mee. Ik denk dat we het daar in moeten zoeken. Vorig seizoen hadden we rond de winterstop ook zo’n periode en nu worden we daar blijkbaar vanaf de start mee geconfronteerd.”

“Het is een feit dat wij op ons sterkst zijn als we blijven voetballen. Met die manier van voetballen hebben we in het verleden prijzen gepakt en respect afgedwongen. Volgens mij doen we de dingen nu niet veel anders dan voorheen. Toen positioneerden we ons ook altijd zodanig dat een centrale man achterin voor rugdekking kon zorgen. Onze flankaanvallers moeten nu meer defensieve arbeid verrichten, omdat we niet altijd meer vanuit de as doordekken. Maar ook daarin is een gulden middenweg gevonden. De belasting voor de vleugelspelers is niet meer zo extreem als tijdens de voorbereiding. Ook onder deze trainer is alles bespreekbaar.”

Inhaalslag

De Ceuster heeft in verband met zijn verleden bij Baronie ‘zijn’ derby al gehad. “Maar daarom kijk ik niet minder uit naar deze wedstrijd. In deze streek leeft vooral de rivaliteit tussen Kaatsheuvel en Dongen enorm.” Ten aanzien van afgelopen seizoen staat Dongen een inhaalslag te wachten, want toen trok DESK twee keer aan het langste eind. “We zitten nu even in die beruchte hoek, maar daar gaan wij uit komen. Dat vertrouwen is er.”

Be Sociable, Share!