Lichaamstaal

foto Gerald van Zanten

Het leek op een huwelijk dat een lang leven beschoren was. Daarom was het opmerkelijk dat Achilles Veen en coach Frans van Wijk besloten na dit seizoen een punt te zetten achter hun samenwerking. “Uit de reacties die ik al gekregen heb, blijkt dat het als een verrassende ontwikkeling wordt gezien. Voor mij ook? Dit is een proces dat al eventjes loopt, dus voel je op een gegeven moment aan dat het deze kant weleens op kon gaan.”

In grote lijnen kwam het erop neer dat Van Wijk en de leiding van de club niet dezelfde gedachten hadden over het te voeren selectiebeleid. “Inhoudelijk wil ik daar verder niet op in gaan, want dan zou ik man en paard moeten noemen en dat wil ik niet. Ik heb geen zin om mensen te beschadigen en bovendien, er rest ons nog een half seizoen. Individuen zijn niet belangrijk, het is de club Achilles Veen waar het om draait. We moeten ons zien te handhaven in de Hoofdklasse. Daarin zijn we aardig op weg en zeker niet met loopgravenvoetbal, maar de klus is nog lang niet geklaard”, aldus de coach, die vorig seizoen in zijn eerste contractjaar glansrijk kampioen werd in de eerste klasse.

Schrijnend

Hoewel de scherpe kantjes er ook bij Frans van Wijk inmiddels een beetje af zijn en de kunst van het relativeren ook tot in zijn bovenkamer is doorgedrongen, verwacht – nee, eist – hij een houding van zijn spelers waaruit blijkt dat ze de sport met plezier uitoefenen. In de wedstrijden, maar zeker ook in de aanloop en voorbereiding daar naar toe. “Er zijn gaandeweg ontwikkelingen opgetreden die ten koste gingen van mijn plezier en daar pas ik voor. Ik zal je een extern voorbeeld geven. Zondag was ik bij RKC-Ajax en als ik dan zie hoe de lichaamstaal is van Daley Blind: schrijnend! Ik stond op het punt om een mail te sturen naar het programma Voetbal International met de vraag hoe het mogelijk is dat zo’n jongen contractspeler van Ajax is. Voor mij onbegrijpelijk.”

De komende tijd neemt Van Wijk naar eigen zeggen plaats in de wachtkamer. “Bij Veen wacht nog meer dan voldoende werk en voor de rest zie ik wel wat er op me af komt. Bij voorkeur ga ik verder in het zaterdagvoetbal. Nee, dat hoeft voor mij niet per se in de hoogste klassen. Frans van Wijk voelt zich echt niet te groot om straks bij, pak hem beet, een ambitieuze derdeklasser aan de slag te gaan.”

Be Sociable, Share!