‘Leiding DESK voorbeeld voor andere clubs’

foto Robert Janzen

Vanaf het begin heeft hij verkondigd dat DESK voldoende kwaliteit heeft om zich minimaal te handhaven in de Hoofdklasse. Naarmate de resultaten uitbleven werd daar met steeds meer scepsis tegenaan gekeken. Maar niet door de clubleiding van de Kaatsheuvelaren. Die heeft het onvoorwaardelijke vertrouwen in Ad van Seeters omgezet in daden. Zondag zette de hoofdcoach zijn krabbel onder een contract voor onbepaalde tijd.

En zo eindigde de slotdag van de heenronde feestelijk in dubbel opzicht. De stemming was immers al prima door de afgetekende 5-2 overwinning van DESK op Venray. Een zege die perspectief biedt met het oog op een vruchtbare inhaalrace na de winterstop. “De verkramptheid die ons spel zo vaak kenmerkte, bleef nu achterwege. Toen Venray meteen na rust op 2-2 kwam, spookten die momenten wel even door mijn hoofd. Maar gelukkig bleven we mentaal op de been en deden de spelers wat ze moesten doen. Voor en met elkaar blijven knokken en lekker voetballen. Want dat kunnen wij”, verzekert Van Seeters.

Bevrijdend

De ruggensteun van een vroege voorsprong werkte bevrijdend voor DESK. “Vertrouwen, daar draait het om. De vertaling van het complete verhaal naar de wedstrijden. Je kunt nog zo goed trainen als wij, maar het gaat in de prestatiesport om de omzetting naar resultaten. Maar ik ga echt niet roepen dat wij heel aardig kunnen voetballen, terwijl ik van binnen zou weten dat dit onzin is. Soms moet het ook even meezitten. Zoals die snelle 1-0 tegen Venray, gevolgd door de 2-0. Er gebeurt dan iets in de hoofden van de spelers. Dan blijken ze in staat om zo’n wedstrijd uiteindelijk over de streep te trekken.”

Dan maakt het blijkbaar niet uit dat een aantal basisspelers door blessures en schorsingen afwezig is. Dat een 17-jarige junior op doel staat. “Soms worden uit nood de mooiste dingen geboren. Remco van der Schans doet het fantastisch. Toch zullen we tijdens de winterstop een doelman uit de hoge hoed moeten toveren. Ik verwacht dat Rini Hoevenaar straks weer hersteld is van zijn voedselvergiftiging, maar dan nog. Drie keepers is te weinig voor de selectie-elftallen”, zegt Van Seeters, die per 1 februari in ieder geval de beschikking heeft over een extra veldspeler in de persoon van Elroy Boonstoppel.

Onbepaalde tijd

Hoe dan ook heeft DESK vanaf januari nog een lange weg te gaan. Ongeacht waar die eindigt, Van Seeters (59) zal aan het technische roer staan. “Een maandje geleden werd ik gebeld door clubs. Of ik interesse had. Er werd me zelfs een aanbod voor onbepaalde tijd gedaan. Omdat ik nog een contract had bij DESK voor anderhalf jaar heb ik die clubs, zoals het hoort, doorverwezen naar het bestuur van DESK. Toen is het balletje gaan rollen. DESK wilde mij niet kwijt en uiteindelijk is daar een verbintenis voor onbepaalde tijd uit ontstaan. Vooralsnog als hoofdcoach. Afgesproken is dat ik zelf aangeef wanneer ik het veldwerk als coach overgeef aan een ander. Vanaf dan ga ik me volledig inzetten op het technische vlak in de breedste zin van het woord. Vanaf de jeugd tot en met het eerste. Als een soort cultuurbewaker. De klik die ik hier bij DESK altijd gevoeld heb, krijgt door deze wending perfect gestalte. Vanuit alle kanten heb ik me altijd gesteund gevoeld, ook en met name als de prestaties minder waren. Op een dusdanige manier zoals ik die elders nooit ervaren heb. Andere clubs kunnen een voorbeeld nemen aan de leiding van DESK. Visie en vertrouwen, dat zijn de sleutelwoorden.”

Be Sociable, Share!