Leerzame keerzijde

De lente nadert. Een reden voor een voetbalcoach om nerveus te worden als die nog geen club heeft voor volgend seizoen. Peter Maas zegt wakker te liggen van nederlagen – en dat zijn er veel deze jaargang met Baronie – maar de huidige status van clubloos trainer als straks in juli de bal weer gaat rollen, verontrust hem geen moment. “Ik volg mijn hart. Voor mijn ontwikkeling acht ik het beter om in deze fase van mijn loopbaan geen amateurclub te nemen. Ik mik op een BVO. In een dienende functie waarbij absorberen voor mij persoonlijk centraal staat.”

Maas gaf in oktober al aan dat hij Baronie ging verlaten. Desgevraagd bekent Maas dat hij zich eigenlijk pas de laatste weken een beetje aan het oriënteren is op de markt. “Simpelweg vanwege het feit dat ik te druk ben geweest met mijn werkzaamheden bij Baronie. Aan de stand zie je dat nu niet af, maar het is echt zo. Ik ben een professional, die probeert niets aan het toeval over te laten. Alles heeft een oorzaak, dus ook het gegeven dat wij met Baronie onderaan staan. We zijn met een onderkwaliteit aan dit seizoen begonnen. Je kunt niet ongestraft een stuk of zes ervaren jongens vervangen door jeugdig talent vanuit de reserveteams van NAC, RBC en Willem II. Terwijl het niveau hoger is. Eigenlijk doet Baronie het helemaal niet zo slecht, dat wil zeggen: we voetballen naar onze mogelijkheden. Maar de slotconclusie luidt dat we te licht zijn voor de Topklasse.”

Omdat Maas in de openingsmaanden van deze competitie zag dat tegenhouden ook niet de methode was, liet hij Baronie vanaf december aanvallender spelen. “Dan maar wat meer spektakel was de achterliggende gedachte en ik moet zeggen dat het zich in die zin ook ontwikkeld heeft. De laatste twee duels verloren we met 4-3. Er zit heus potentie in deze groep en ik denk dat de lijn van doorselecteren die de technische leiding is ingeslagen op termijn de juiste is voor Baronie. Volgens mij gaat Baronie een rooskleurige toekomst tegemoet. Even een stap terug om er straks twee vooruit te zetten. De waan van de dag heeft weinig invloed bij Baronie en dat is prettig werken”, aldus Maas, die de komende periode ook gaat benutten om zijn netwerk te vergroten. “Geld en status zeggen mij niets. Ik heb een aardig cv met diverse titels en dat daar een degradatie bij komt is jammer, maar niet meer dan dat. Een betere trainer worden, dat is mijn insteek. En van een jaar als dit leer je alleen maar.”

Be Sociable, Share!