Leermomenten

Met Gemert degradeerde hij zondag uit de Topklasse. De impact van de dreun viel uiteindelijk mee voor alle betrokkenen, omdat het proces natuurlijk al lang in gang was gezet. De ultieme evaluatie over het hoe en waarom moet Bert Ruijsch voor zichzelf nog maken. Een vraag, of beter gezegd een veronderstelling, die in dat kader bij hem opkomt is dat hij wellicht niet de juiste trainer is om tegen degradatie te spelen. “Maar misschien moet ik in de toekomst overwegen in zo’n situatie toch meer zekerheidjes in te bouwen.”

Eén keer eerder degradeerde een ploeg (Nivo Sparta) waarmee Ruijsch het seizoen startte. “Maar toen zijn we nog voor de winterstop uit elkaar gegaan. In principe is dit mijn eerste degradatie.” Zeker statistisch gezien kan dat een keer gebeuren na zes kampioenschappen in 18 jaar tijd. “In wezen ben ik nu achterhaald door mijn eigen succes. Met Gemert werden we vorig seizoen landskampioen, maar in de praktijk is gebleken dat die Topklasse echt een stap hoger is. Verleden jaar verloren we met 6-1 van JVC en met 3-0 van UNA, maar na die duels wonnen we er weer een stuk of zes op rij. Ik weet zeker dat Gemert met deze groep straks in de hoofdklasse titelkandidaat nummer één is. Maar in de Topklasse gelden andere wetten. Daarin heb je minstens achttien volwaardige spelers nodig. Want als je dan zoals Gemert dit seizoen geconfronteerd wordt met (langdurige) blessures en schorsingen, kun je dat nog redelijk opvangen.”

Ruijsch heeft het in dat opzicht over leermomenten. Voor hemzelf dus, maar ook voor de club. “Misschien nemen ze het gewoon op de koop toe dat het loopt zoals het nu gelopen is. Dat ze bij een eventuele nieuwe promotie opnieuw geen noodzakelijke inspanningen zullen doen om de ploeg te versterken. Begrijp me goed, ik keur dat niet af. Het is slechts een constatering en het is waarschijnlijk de visie van de club. Zoals ik ook mijn visie heb als trainer.” Die erop gericht is meer doelpunten te maken dan de tegenstander vanuit een offensieve gedachtegang. Met Venray zal hij straks niet anders opereren. “Gemakshalve ga ik ervan uit dat ze het gaan redden en dan wil ik met die club voor een plaats bij de eerste drie gaan. Gemert zal er bovenuit steken, maar de rest is ook dan aan elkaar gewaagd. Dus waarom niet?”

Be Sociable, Share!