‘Laat Dongen maar de favoriet zijn’

foto Mick O Photography

Er waren in het najaar van 2010 momenten waarop Jamie Kankam dacht: waar ben ik aan begonnen? Het plezier in het voetbal was in het seizoen ervoor bij RKC Waalwijk verdwenen en de nu 20-jarige Bredanaar wilde er eigenlijk een punt achter zetten. Toch liet hij zich overhalen. Maar ook bij zijn nieuwe club Baronie ondervond Kankam als reserve aanvankelijk weinig spelvreugde. Hoe anders is dat tegenwoordig!

“Na de degradatie uit de Topklasse is een grotendeels nieuwe spelersgroep samengesteld. Een groep die hecht is, een groep met hetzelfde gevoel voor humor, jongens met min of meer dezelfde stijl. Geen eilandjesvorming zoals vorig seizoen. En dat merk je in het veld. We hebben veel voor elkaar over. Het enige wat wij nog een beetje tekort komen is ervaring. Die zijn we nu in de praktijk aan het opdoen. En dat gaat soms ten koste van de resultaten, vooral in de thuiswedstrijden. Toch vind ik dat Baronie op basis van de aanwezige kwaliteiten straks minimaal als vierde moet kunnen eindigen.”

Met Kankam als een rechtervleugelverdediger die bijkans meer op de helft van de tegenstander is dan andersom. Met een beetje fantasie voetbalt Kankam zoals PSV-back Stanislav Manolev. Maar dan met een betere voortzetting. “Ha, ha. Nou, ik ben niet zo van het vergelijken. Ik merk wel dat clubs zich steeds meer aanpassen. Nu laten ze mij niet meer vrij, zoals in het begin. Van origine ben ik een aanvaller. Later, in de jeugd van RKC, kwam ik centraal achterin te spelen. Eigenlijk is dat mijn positie. Maar inderdaad, dan kun je minder vaak opkomen”, zegt de maker van toch alweer vier competitiedoelpunten.

Corrigeren

Of zijn het er vijf? “Ik weet waar je op doelt. Was gewoon mijn fout. Ik weet dat je altijd naast de goal moet terugspelen. Soms lopen dit soort balletjes alsnog goed af, deze keer niet. Gelukkig kon ik mijn eigen doelpunt zondag nadien corrigeren. Ik wilde dat ook per se.” Meer dan die 1-1 tegen Groene Ster kreeg Baronie niet bewerkstelligd. Het zoveelste puntenverlies op eigen veld. Alleen de duel met Venray en … Dongen leverden winst op. “Heeft dus ook met die ervaring te maken. Ik kan me niet herinneren dat wij dit seizoen één keer zijn weggespeeld. Maar vooral uit gaat het een stuk makkelijker. Misschien is het dat de druk dan minder bij ons ligt. Zondag tegen Dongen zal dat ook het geval zijn. Een goeie ploeg, zeker. Met vooral meer ervaring. Mijns inziens heeft Baronie daar niks te verliezen. Laat Dongen maar de favoriet zijn.”

Be Sociable, Share!