Kraay-sausje

foto Gerald van Zanten

Uiteindelijk bleek ook in dit geval dat één plus één twee is. Veel vrienden vanuit de voetballerij zegt hij niet te hebben, maar Twan Hofmans behoort wel tot de kring waarmee Hans Kraay junior privé omgaat. “Wij spraken af ooit nog eens samen te werken bij JVC Cuijk.” Dat moment is aangebroken. “Wij gaan het werk van Jan van Deinsen grotendeels voortzetten. Met een Kraay-sausje erover.”

Bewust spreekt Kraay in de wij-vorm. Piet de Kruif en de mediaman zijn inmiddels een twee-eiige tweeling geworden als het begrip voetbaltrainer om de hoek komt kijken. De Kruif (40) heeft de benodigde diploma’s, Kraay kan alleen zijn in Nederland niet erkende Engelse papieren overleggen. Het woord stroman wil Kraay in dubbel opzicht niet gebruiken. Uit piëteit met De Kruif, die hij als een kundig voetbalman omschrijft en als persoon een perfecte aanvulling vindt op zijn eigen, uitbundige karakter.

“Vijf jaar geleden ben ik op het matje geroepen bij de VVON.  Vanuit de struiken hadden zij geconstateerd dat ik op een verantwoorde manier bezig was met het trainersvak. Maar mijn kompaan moest zeker geen stroman zijn, zoals toen. Daarvoor zouden zij graag een frisse, jonge vent zien, voorzien van Oefenmeester 1. Hetgeen is geschied. De KNVB is tevreden, zelfs Gerard Marsman van de CBV heeft ons aan het werk gezien. Kortom, geen probleem. Piet heeft drieduizend vlieguren bij de KNVB op de teller en ik doe op mijn manier mijn ding. En of je mij nu coach, technisch manager of materiaalman noemt, het zal allemaal wel.”

Hetzelfde budget

Nog nooit verkeerde Kraay naar eigen zeggen als coach in de ellende. Die zocht hij daarom met De Kruif op als interim-klus in Wierden, bij de in degradatienood verkerende zaterdagtopklasser SVZW.  “Bij wijze van spreken dan, hè. Maar ik denk dat we ook hier wijzer van worden. Weer wat ervaring extra in de rugzak. Nee, aan het cv van Jan van Deinsen kan ik nooit tippen. Het heeft ook geen zin ons te vergelijken. Die man heeft hier geweldig gepresteerd, zeker als je dat afzet tegen de budgettaire mogelijkheden. Het wordt een flinke klus om dat te evenaren, laat staan overtreffen. Maar ik zou het laf vinden om te zeggen dat wij met JVC in de Topklasse willen blijven. Met exact hetzelfde budget willen Piet en ik met JVC verzorgd en aanvallend voetbal gaan spelen, geheel in de lijn van Van Deinsen. Op onze manier zullen wij invulling aan de samenstelling van de selectie geven. Flexibiliteit is daarbij het toverwoord, zoals dat eigenlijk voor deze hele club geldt, als je mij naar de eerste indrukken vraagt.”

Brabant

Lienden is Lienden en Cuijk is Cuijk, maar natuurlijk zijn er overeenkomsten. “Beide clubs hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt door op dit niveau te acteren. En als ik een bijdrage kan leveren aan de naamsbekendheid van JVC Cuijk, prima. Weet je, ik hoef niet te vertellen dat het straks uiteindelijk toch maar om één ding gaat en dat is resultaat. Als je begint met nul uit vier, wordt het waarschijnlijk ook in Cuijk een beetje onrustig. Ook al is het in Brabant. Niet om te slijmen, maar ik heb iets met die provincie, met de mentaliteit die daar heerst. Heb er bij een hoop clubs gevoetbald, mijn dochter is in Drunen geboren. Alleen jammer dat Omroep Brabant niets aan de Topklasse doet. In elke andere provincie besteedt de regionale zender daar namelijk wel aandacht aan. Die ga ik achterna zitten. Maak je er een beetje positief verhaal van..?”

Be Sociable, Share!