Koe in de kont kijken?

Arda Havar Koz BoysKeuzes maken, keuzes maken, keuzes maken. En als het effe kan de juiste. Dek je fel door of doe je een stapje terug? Draai je door of toch maar weer een kaats of breed? Laat je het oorspronkelijke middenveld intact of kies je voor een gekunstelde ingreep? Dat laatste deed Kozakken Boys-coach Michel Langerak – uit noodzaak, maar toch – toen bleek dat linksback Mohammed Hamouti tijdens de warming-up aangaf niet te kunnen spelen tegen IJsselmeervogels.

De keuzeheer van de Werkendammers wilde in verband met de voortgang van het positiespel hoe dan ook een linkspoot op linksachter. Dus haalde Langerak Arda Havar een linie terug en gunde Gwaeron Stout een basisplaats. Was dit de uiteindelijke oorzaak van het 0-1 verlies? Direct niet en volgens Langerak ook indirect niet. Hij nam zijn speler in bescherming en vond dat Havar zijn parttime job prima had ingevuld. Niets ten nadele van de Turkse middenvelder met de ideeën, maar verdedigend denken en handelen vormen niet echt zijn ding en dat kwam tot uiting. Hoe logisch ook te verklaren allemaal.

Havar startte met een breedtepass voor de eigen zestien langs die maar ternauwernood gecorrigeerd kon worden en incasseerde al na een kwartier geel, hetgeen zijn opdracht niet vergemakkelijkte. Kozakken Boys keek op dat moment al tegen de 0-1 aan. Een treffer die overigens zijn oorsprong vond aan de rechterkant vanuit Werkendams perspectief. De eenvoud waarmee IJsselmeervogels een getelefoneerde dubbele eentwee vervolgens kon afwerken – door juist De Harder, de man die Havar diende op te vangen in de zone – was typerend voor het ontzag dat de Boys in die fase toonden voor de grootmacht. Een tikkeltje apathisch bijna.

Net niet

“Daar heb ik tijdens de rust ook op gehamerd. Verdedigend vond ik het bij ons helemaal niet zo slecht staan, maar aan de bal deden we veel te weinig. Je moet dan wel initiatieven durven nemen, want anders komt het sowieso niet goed. Dan laat je het allemaal maar gebeuren”, aldus Langerak, die in het tweede gedeelte een agressiever Kozakken Boys zag. En eveneens gezien moet hebben dat IJsselmeervogels weliswaar een degelijk team heeft, maar onder druk toch redelijk kwetsbaar blijkt. En in ieder geval binnen de lijnen zeker niet meer de uitstraling van weleer heeft. De Kozakken ageerden toen in plaats van reageren. Met verschillende kansjes en schoten vanuit de tweede lijn als uitvloeisel, die met een beetje meeval tot een goal gepromoveerd hadden kunnen worden. Toen invaller Guillermo Zschuesschen zijn geplaatste vrije schop in minuut 90 uit de bovenhoek gebokst zag worden, was het duidelijk. Het was allemaal net niet voor Kozakken Boys op deze waterkoude dag en dus geen (op basis van de tweede helft verdiend) puntje.

“Voor rust ontbrak het vervolg na balverovering en daarna wilde dat ene balletje net goed niet vallen”, vatte Leon Bot samen. Ook al een Kozak met een Haarlemmeroliefunctie. “Ik zou eigenlijk net als vorige week tegen Spakenburg op het middenveld spelen, maar door de blessure van Toby Mulder moesten we weer improviseren. Onze selectie toch niet breed genoeg? Dit is toeval denk ik, dat binnen één week twee linksbenige verdedigers wegvallen. En zaterdag bij Scheveningen missen we Arda ook, want die staat nu op vier gele kaarten. Hoewel ik hoop en eigenlijk ook wel verwacht dat Toby dan weer beschikbaar is. Ik vind dat we in die laatste wedstrijd voor de winterstop alles op alles moeten zetten om dat potje uit te halen. Dan sluit je toch met een ander gevoel af.”

Be Sociable, Share!