Knarsetanden

foto Jan in 't Groen

Hij had het zichzelf nog zo ingeprent. Stijn Biemans wist dat hij ‘op scherp’ stond en dat er nog één duel zat tussen die achtste mei. De dag waarop Dongen-DESK geprogrammeerd staat. Met zijn huidige club op bezoek bij zijn oude. “Toen ik die jongen van OJC lichtjes vastpakte, schoot het door meteen door mijn hoofd. Ik liet los, maar hij ging meteen liggen. En toen trok de scheids geel. Zwaar gestraft, maar ja, ook die telt.” Zodoende kijkt Dongenaar Biemans zondag vanaf de kant in burger knarsetandend toe.

Ervan wakker liggen is een groot woord volgens Biemans, maar de absentie spookt wel regelmatig door zijn bovenkamer. Voor de plaats en de club Dongen heeft de derby tegen DESK een grote impact. Als vanzelfsprekend heeft Biemans daar van oudsher het nodige van meegekregen. “DESK is vanuit het verleden natuurlijk altijd een soort van grote broer geweest waar tegenop werd gekeken. Dongen is niet zo heel groot, dus ik kom met regelmaat mensen uit de voetballerij tegen. Ja, ook spelers. We maken dan gewoon een praatje, geen probleem. En dan merk je dat die wedstrijd enorm leeft. Andersom is dat minder. Voor veel spelers van DESK is dit één van de 26 wedstrijden.”

Met desondanks toch een speciaal tintje, want DESK is nog niet gevrijwaard van degradatiegevaar. “Ik heb twee jaar geleden een bewuste keus gemaakt door voor DESK te kiezen. Ik zag dat als een sportieve verbetering, want Dongen voetbalde in de eerste klasse. Ondanks de vijf punten voorsprong die Dongen nu op DESK heeft, schat ik beide teams inmiddels als gelijkwaardig in. In voetballend opzicht denk ik dat wij zelfs iets sterker zijn, terwijl Dongen een hoger rendement behaalt. Maar als club is DESK natuurlijk grootser.”

Juist omdat Biemans (25) het in Kaatsheuvel zo goed naar de zin heeft, zegt hij Dongen niet te missen. “Wat niet wegneemt dat ik hier op termijn best wel weer een keer wil gaan spelen”, aldus Biemans, die als E-pupil door RKC Waalwijk in Dongen werd opgevist en als aankomend A-junior de omgekeerde weg bewandelde. “De vooruitzichten op een contract waren zo klein, dat ik besloot voor mijn studie te kiezen.” Zoals hij ondanks interesse ook koos voor een langer verblijf bij DESK. “Ik krijg straks de kans op ‘tien’. Ideaal, want ik denk dat mijn kwaliteiten op die positie het best tot uiting komen.”

Be Sociable, Share!