Klimaatverandering

Deel 1 van de voorbereiding zit er bijna op voor UNA/Brinvast. Zaterdag (17.00 uur) speelt de debutant in de Topklasse ter afsluiting een oefenduel tegen Jong PSV. Na FC Eindhoven (2-1) en FC Oss (1-0) de derde pittige krachtmeting voor UNA. “Daar hebben we bewust voor gekozen. Ploegen van min of meer vergelijkbaar niveau komen we straks in de competitie ook tegen”, verwacht coach Bas Gösgens.

De voorlopige conclusie na drie weken trainingsarbeid inclusief die wedstrijden luidt volgens Gösgens dat UNA in ieder geval in de breedte een aardige groep heeft met voor elke positie een dubbele bezetting. “Twee jaar geleden hadden we deze duels vermoedelijk verloren, maar inmiddels heeft UNA zoveel bagage dat we ons serieus kunnen meten met deze tegenstanders. In het verlengde daarvan is ook onze doelstelling aangepast. We gaan het totale verhaal professioneler aanpakken, zitten ook letterlijk dicht tegen dat niveau aan. Met deze selectie willen wij komend seizoen in de bovenste helft van de ranglijst meedoen.”

Over veel spelers beschikken die het niveau aankunnen, betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Gösgens roerde dat thema intern al aan. “Uiteindelijk kunnen er inderdaad maar elf spelen. Dus kan het zijn dat jongens die basisspeler waren, straks op de bank belanden. Voor mij is het simpel: de besten spelen.” Met teleurstelling en dergelijke als mogelijk gevolg. “Dat zijn zaken waar je als speler op dit platform mee om moet kunnen gaan. Uit ervaring is gebleken dat we iedereen keihard nodig zullen hebben. Ook de nummers 18, 19 en 20. Aan ons als staf de taak om dat proces mede in goede banen te leiden. Het is nu absoluut nog niet aan de orde, maar eventuele stoorzenders in het groepsgebeuren kunnen inpakken en wegwezen.”

Met name op mentaal vlak komt de lat zodoende hoger te liggen. In eerste instantie op basis van zelfverantwoordelijkheid. “Vanaf maandag hebben ze drie weken vakantie. Kunnen ze even de koppies leeg maken. Nee, ik geef de spelers geen schema’s mee. Ga uit van een bepaalde zelfdiscipline. Ik reken erop dat de ze vanaf 1 augustus klaar zijn om verder naar de start van de competitie toe te werken. Eerst en vooral fit in de hoofden.” De leiding van UNA denkt overigens na over het spelen op zaterdagavond. “Van een aantal clubs is dat verzoek gekomen. In principe zal zondag onze vast speeldag zijn, maar wij staan er niet onwelwillend tegenover om daar incidenteel van af te wijken.”

Be Sociable, Share!