In de lijn van

Ondanks de laatste perikelen was Clemens Bastiaansen over het algemeen een graag gezien persoon binnen voetbalvereniging Dongen. “Een kopie vinden van hem lukt natuurlijk niet. Maar we zochten wel naar een trainer die didactisch en communicatief onderlegd is. Die eigenschappen zijn ons goed bevallen”, reageert Ton Jansens op de aanstelling van Arie van der Zouwen (54) als nieuwe hoofdcoach van Dongen.

Op twee punten verschillen Bastiaansen en Van der Zouwen sowieso. De eerste heeft een verleden als voetbalprof, terwijl Van der Zouwen vanwege een blessure niet verder reikte dan het beloftenteam van Vitesse en later bij de amateurs voetbalde. Waar Bastiaansen in het bezit is van TC1 beschikt Van der Zouwen – foto RTV Rijnmond – over het diploma coach betaald voetbal. De Dordtenaar werkte eerder vooral bij gerenommeerde zaterdagclubs als ASWH, Capelle en Barendrecht en was daarnaast ook over de grens trainer in de Verenigde Arabische Emiraten en Hongkong. “Wij gaan ervan uit dat Arie de  lijn die Bastiaansen heeft ingezet gaat doortrekken. De kennismaking met de spelersraad is wederzijds als prettig ervaren”, verzekert technisch manager Jansens.

Van der Zouwen koos er aanvankelijk bewust voor komend seizoen geen club te trainen om zich te kunnen oriënteren op het Zeeuwse voetbal. “Ik heb een volledige baan als docent voetbal aan het CIOS in Goes en heb een vakantiehuis in Kortgene, waar ik van maandag tot vrijdag verblijf. Op termijn wil ik naar Zeeland verhuizen en dus is het goed te weten wat er speelt in deze provincie.”

Maar toen kwam Dongen. “Eigenlijk drie punten deden mij besluiten mijn plan te wijzigen. Met het CIOS kon ik een ATV-dag overeen komen, het niveau van de club is aansprekend en daarnaast hield ik een goed gevoel over aan de gesprekken met de diverse mensen binnen de club. Van spelers tot leider, van bestuurders tot de assistent-trainer. De eventuele nadelen die eraan kleven vond ik minder zwaar doorwegen. Zoals het late tijdstip van instappen, het succes dat de club de laatste jaren gekend heeft. Nog beter is dan in de regel moeilijk én daarnaast het feit dat ik de zondaghoofdklasse richting Oost Brabant en Limburg niet ken.”

Van der Zouwen noemt zichzelf een inhoudelijke en moderne trainer. “Als docent pas je zelf de jongste methodieken toe. De invulling van mijn trainingen kennen de wedstrijd als uitgangspunt. Zaken die ik daarin constateer accentueer ik dan. Nee, een baan bij een BVO streef ik niet na. Ooit was ik in beeld bij Dordrecht en TOP Oss, maar uiteindelijk gaf ik toch de voorkeur aan mijn maatschappelijke loopbaan. Trainers met mijn achtergrond als speler kunnen zich in het profwereldje niet teveel misstappen permitteren. Dan kom je niet snel meer aan de bak. En bovendien, nu ben ik ook vrijwel dagelijks met voetbal bezig.”

Be Sociable, Share!