In de aanbieding: topkeeper

foto Jeffrey Oomens

foto Jeffrey Oomens

“Voor ons is het een ideale situatie, of zou het kunnen worden. Vanuit het perspectief van Dennis Smit kan ik begrijpen dat hij daar anders over denkt”, reageert coach Dennis Dekkers namens OJC Rosmalen op de terugkeer van Bart Tinus en de veranderde situatie voor Smit. “Ik heb verder geen zin in een welles-nietes-spel via de media. Wij respecteren de afspraken met Smit, al kan ik me heel goed voorstellen dat hij straks ergens anders in de Hoofdklasse als eerste doelman keept. Want hij is gewoon een goeie keeper.”

Vrijwel jaarlijks keren ze terug bij OJC, die geruchten over de eventuele terugkomst van de verloren zonen. “Maar ik had het vermoeden dat Wesley Meeuwsen bij Blauw Geel zou blijven en dat Bart Tinus daar ook naar toe zou gaan. Totdat vorige week ineens alles in een stroomversnelling kwam toen Wesley aangaf voor OJC te kiezen. Over de voorwaarden hoefden we het eigenlijk niet te hebben, want die staan al tijden vast en daar wijken we ook niet van af. Toen Wesley de knoop doorhakte, kwam Tinus, met wie Wesley graag wil samen spelen, dus ook ineens in beeld. Een garantie voor een basisplaats heeft niemand, maar als zich geen gekke dingen voor doen, is het aannemelijk dat Tinus straks eerste doelman wordt. Zodoende was deze plotse wending uit sportief oogpunt geen prettig nieuws voor Smit”, aldus Dekkers, die zich overigens van geen kwaad bewust is. “Soms gebeuren deze dingen nou eenmaal. Ik snap dat Smit teleurgesteld is en weet dat hij geen man voor de reservebank is, maar ik kan hem nog steeds recht in de ogen aankijken, hoor. Wat de buitenwereld ervan vindt, zal me een biet zijn.”

Crux

De crux van het verhaal zit hem in het feit of Dennis Smit (30) via zijn akkoord min of meer de toezegging heeft gekregen ook volgend seizoen de eerste man te zijn in Rosmalen. Iets waarvan volgens Dekkers binnen de wetten van de ‘topsport’ sowieso nooit sprake is. “Als ik wist dat Bart Tinus zou komen, had ik nooit verlengd. Ik ben geen man voor de bank. Dus ja, de mededeling viel rauw op mijn dak. Enerzijds begrijp ik OJC wel. Bart is een jongen van de club en een goeie keeper. Maar waarom dan die afspraken met mij? Hoe dan ook, stennis maken en met modder gooien zit niet in mijn aard zit”, zegt Smit, die desgevraagd toch een statement maakt.

“Voor mij is een afspraak een afspraak. Ik weet nog dat ik in het voorjaar van 2011 rond was met OJC. Met mijn toenmalige club De Treffers speelde ik toen tegen Achilles’29. Volle bak en wat denk je: ik pakte alles. Je hebt weleens van die dagen, weet je. Blijkbaar maakte ik een zodanige indruk dat de leiding van De Treffers me alsnog wilde behouden. Ik zei: dat zul je met OJC moeten regelen, want ik heb een akkoord met die club. Er is toen die avond contact geweest en OJC hield de poot stijf. Afspraak is afspraak, zeiden ze nota bene. Okay, voor mij was dat afdoende en hield me aan mijn woord.”

Concurrentie aangaan

Volgens Smit is hij soms te goed voor deze wereld. “Ik had het echt naar de zin bij OJC. Ik heb zelfs weleens gezegd dat dit mijn laatste club zou worden. Wat nu? Vrienden van me zeggen dat ik gek ben als ik nu nog blijf. Dat ik OJC maar moet laten barsten. Maar zo handelen zit gewoonweg niet in mijn aard. Ik ga dadelijk de wedstrijden in zoals ik dat altijd deed. En dat zal nodig zijn, want we zijn nog lang niet veilig. Door mijn prestaties hoop ik dan op een mooie top- of hoofdklasser. Als dat niet lukt? Nou, ik ga nu nog niet op het niveau van een tweedeklasser of lager spelen. Daar voel ik me eerlijk gezegd te goed voor. Bij OJC blijven? Dat zou ook kunnen, al acht ik die kans niet aannemelijk. De concurrentie aangaan met Tinus? Ik ken hem niet zo goed, maar ik schat in dat wij van een gelijkwaardig niveau zijn. En hoe wil jij een bij voorbaat al ongelijke strijd ooit winnen?”

Be Sociable, Share!