‘Iedere week een finale’

Wie Ad van Seeters een beetje kent, weet dat hij op de eerste plaats een mensenmens is. Een sierraad voor het trainerswereldje. In die hoedanigheid – sinds afgelopen zomer van DESK – zal hij dus nooit individuele personen openlijk afvallen. Ook nu niet, terwijl daar voetbalinhoudelijk wellicht aanleiding voor zou kunnen zijn. Het gaat immers over prestatiesport. Maar wat moet je als verantwoordelijke als je spelers de ene week de pannen van het dak spelen en vervolgens 7 dagen later als een stelletje beginnelingen worden afgeserveerd? De coach uit Raamsdonksveer zoekt naar antwoorden.

Diep in zijn hart kent Van Seeters die eigenlijk al. Je hoeft een aap geen klimmen te leren, hij kent zijn klassiekers. Als een ploeg teveel door de ondergrens zakt, wordt dat in de voetballerij tegenwoordig uitgelegd als het ondergaan van een leerproces. Positief kritisch zijn helpt, maar de vraag is altijd: waar trek je de grens? Uit de mond van Van Seeters zul je het naar buiten toe nooit horen, maar het kan haast niet anders dat doorselecteren de enige remedie is om van DESK een ploeg te maken die structureel in de (sub)top van de hoofdklasse (of meer) meevoetbalt. In een groepsgesprek heeft Van Seeters deze week wederom aangegeven, dat op dit platform een ander prestatieniveau wordt verwacht. “Ik ben er heilig van overtuigd dat die enorme wisselvalligheid onbewust tot stand komt. Er wordt goed getraind, hard gewerkt. Iedereen is serieus bezig met zijn sport. Maar ja, mentale weerbaarheid is ook een kwaliteit.”

Dat een ervaren speler als Frank Jongbloets al een tijdje geblesseerd langs de kant staat, is wat dat laatste aangaat natuurlijk een fikse aderlating voor DESK. “Zeker, maar toch zetten wij dinsdag een versterkt Jong Willem II met 4-2 opzij. Het zit er wel in, maar ik verlang wekelijks een dergelijke prestatie. Winst kun je niet eisen, want het blijft een spel en je hebt met een tegenstander te maken. Maar de constantheidfactor moet omhoog. Drastisch. Anders kun je het jezelf in deze competitie waarin zowat wekelijks een finale op de agenda staat, nog heel erg lastig maken.”

Be Sociable, Share!