Hoe nuchter kun je zijn?

foto Hans Kieboom

foto Hans Kieboom

Als je Sjoerd van der Waal zo hoort praten, klinkt het eigenlijk allemaal vrij simpel, dat wat Kozakken Boys aan het doen is. “Wij scoren altijd wel, dus is het zaak om verdedigend alert te zijn. In de winterstop hebben we dat aspect nog eens uitvoerig besproken. Je ziet momenteel waar het toe leidt”, zegt de nummer tien, die tegen Excelsior’31 (6-3) drie doelpunten maakte binnen zeven (!) minuten.

Twintig doelpunten fabriceerden de Boys in de laatste vier duels in de Topklasse. Op Katwijk na (59) is Kozakken Boys de meest scorende ploeg (49) uit de top van het vaderlandse amateurvoetbal. Het kan niet op daar aan De Zwaaier. “Nu zijn we wel veilig ja”, reageert Van der Waal droogjes. Snel handhaving veilig stellen was immers het doel voor Kozakken Boys. “We moeten nu vooral niet gaan zweven. Genieten doen we allemaal dubbel en dwars en dat moet en mag ook, maar zaterdag beginnen we gewoon weer op 0-0. Die standenlijst is momenteel geen issue”, probeert hij de verwachtingen – al dan niet terecht – een beetje te temperen.

Afpakken wat ze al hebben, doen ze Kozakken Boys in ieder geval niet meer. Maar het kan ook snel anders, werd zaterdag tegen Excelsior nog maar eens bewezen. “De eerste helft was ronduit matig en na de 1-0 van ons vlak na rust, sloop er een vorm van verslapping in. En dat is nou net waar de trainer in Spanje nog eens de nadruk op legde. Want meteen lagen er twee bij ons binnen. Ook een ploeg als Excelsior slaat dan direct toe.” Wat er zich daarna afspeelde, zal ook Van der Waal zich nog lang heugen. Tussen minuut 72 en 79 werd het van 1-2 6-2. Een slecht ter been zijnde supporter die plots hoognodig een grote boodschap moest gaan doen, zou het bij wijze van spreken allemaal gemist kunnen hebben. Hè, wat??? 6-2…!!?!

Koningskoppel

“Bizar. Elke aanval was een goal. Zij trapten af en in no time lag hij er weer in. Schitterend. Ook voor onze fans.” Van der Waal staat nu op 13 treffers, zijn maatje Arif Irilmazbilek – die ‘slechts’ eenmaal scoorde – op 16. “Koningskoppel? Nou ja, we doen het altijd als team. Dat is echt zo. Maar okay, Arif en ik voelen elkaar bijzonder goed aan. Ik weet precies hoe hij denkt in het veld en weet wat hij gaat doen. En andersom is dat hetzelfde. Tegenstanders hebben daar ook kennis van genomen, ja. Maar ze weten nog niet zo goed hoe ze daarop moeten anticiperen…. Toch wil ik nogmaals benadrukken dat we het vooral als team moeten blijven doen. Samen vallen we aan en samen verdedigen we. Je zag ook tegen Excelsior wat er gebeurt als we dat niet doen…”

Be Sociable, Share!