‘Het moet snel anders’

Tijdens de nabespreking zal Jan Kilkens deze week met voorbeelden uit de echte top komen. “Om de spelers ervan bewust te maken dat voetbal geen kwestie is van alleen maar balbezit. Als je niet genoeg energie aanwendt bij balverlies, word je geslacht. Daarvan moeten de spelers van Dijkse Boys doordrongen worden. Anders blijft het niet bij die ene 5-0.”

De coach van de Helmonders gaat er vooralsnog vanuit dat de tactische hiaten van mentale aard zijn. “Dat Dijkse Boys een moeilijk seizoen tegemoet zou gaan, was mij al duidelijk. Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Dat kan ook niet anders met een selectie waarin alleen Regilio Jacobs en Dennis Bouma hoofdklassenervaring bezitten. Voetballende potentie is er zeker, maar op dit niveau komt er meer bij kijken. Nee, als ik zeg dat harder gewerkt moet worden, bedoel ik niet dat de aanvallers slidings moeten maken. Maar meteen reageren bij balverlies, even die paar meter inzakken of juist drukken zetten, tja, dat zijn zaken die automatisch moeten gebeuren.”

Omslag in denken

Na de redelijke voorbereiding wil Kilkens de afstraffing in Veghel vooralsnog rangschikken onder de categorie off-day. “Pas na een wedstrijd of vijf kan ik een realistisch beeld schetsen over de werkelijke verhoudingen. Eén ding is helder, Dijkse Boys zal iedere keer weer zwaar aan de bak moeten. Ik heb er nu jongens bijlopen die met twee vingers in de neus topscorer waren in de jeugd. Leuk en aardig, maar dat gaat nu niet zomaar weer gebeuren. Die omslag in denken moeten we ons individueel maar ook als ploeg snel eigen maken. Kortom, we hebben met zijn allen nog een lange weg te gaan.”

Be Sociable, Share!