‘Het is maar ’n spelletje, hè’

“Als je zaterdag die tweede helft van ons tegen Vlissingen toch zag. Het-zag-er-niet-uit. Maar moet ik die jongens dan onder uit de zak gaan geven? Heeft geen zin. Die spelers doen het ook niet bewust. Nadien rustig aangeven waar het fout ging, werkt beter. Een hoop heisa brengt niks”, zegt Baronie-coach Jack Sweres in de dagen waarin hij het samen met zoon Jorn vanwege persoonlijke omstandigheden zwaar te verduren heeft.

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Een situatie waarover Sweres publiekelijk niet wenst uit te weiden. “Maar het zet je wel met beide beentjes keihard op de grond. Mensen maken zich druk over van alles en nog wat, maar de issues zijn vaak zo relatief allemaal. Zeker dat voetbal. Het is – eerst en vooral op het niveau waarop wij ons begeven – maar ’n spelletje, hè”, heeft Sweres zich de kunst van het zien van de betrekkelijkheid der dingen de voorbij periode in versneld tempo eigen gemaakt.

Wat overigens niet betekent dat het voetbalvuur in Sweres is gedoofd. “Nee, dat zou ik op de eerste plaats niet kunnen maken ten opzichte van Baronie. Voor Jorn en mij is het voetbal juist een prima  uitlaatklep. Op onze manier hebben we het prettig samen binnen de club, binnen de selectie. Het leven, hoe onrechtvaardig en hard soms ook, gaat wel gewoon door”, weet de coach aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen.

Wijsheid

Dat voor zijn Baronie wat gaat brengen? “Het vertrek van Benjamin van Wanrooij is een aderlating, dat lijkt me duidelijk. Aan de andere kant zijn we er in de breedte denk ik iets sterker op geworden. Tot nu toe is het vooral wisselvallig geweest. Momenteel dubben we als staf nog hoe we zullen gaan spelen. Wat is wijsheid? Persoonlijk zie ik graag dat we hoog druk zetten en vol op de aanval spelen. Maar ja, dat kan ik allemaal wel willen, het zijn de spelers die het moeten uitvoeren, hè. En in blind in het mes van de tegenstander lopen, hebben we geen trek. Chafik Boushaba? Die is op de weg terug, traint sinds kort weer volledig mee. Maar we zijn voorzichtig met hem. Een kruisbandblessure is niet niks. Zoals we ook gedoceerd omgaan met de spelers die uit de lagere klassen zijn aangesloten. Gun jezelf de tijd, houd ik die gasten voor. Wat voor een voetballer die van de Hoofdklasse naar de Topklasse gaat geldt, is in verhouding ook voor hen van toepassing.”

Het bal voor Baronie start in en tegen Venray. “Een ploeg die een jasje uit heeft gedaan? Dat zegt me niks. Ik denk dat zij gewoon met elf spelers aan de aftrap staan. En als je bij Venray speelt, zul je heus wel iets kunnen, nietwaar? Kijk, stel dat wij zondag beginnen met een nederlaag, dan zal er maandag in de krant staan dat Baronie slecht uit startblokken is gekomen. Of bij winst andersom. Tja, dat weet ik dan zelf ook wel. Wat ik ermee wil zeggen: wij gaan gewoon lekker een wedstrijd voetballen. En dat wordt het vanzelf weer dinsdag en beginnen wij tijdens de training weer met voorbereiding op het volgende duel. Zo simpel is het eigenlijk.”

Be Sociable, Share!