Het blok van Deurne

Aanvallend en dwingend voetballen wil bijna iedereen. Maar als offensief spel geen resultaten oplevert of die manier van voetballen niet bij de spelers past, bestaan er ook andere manieren om punten te pakken. “We hebben een systeem bedacht dat ons op het lijf geschreven is en ook werkt in de praktijk”, zegt Jeroen van de Kerkhof, die met Deurne na drie duels schadevrij aan kop staat in de Hoofdklasse B.

Waarbij de basisgedachte is dat tegenhouden is nog altijd makkelijker dan ageren. “Nee, wij spelen geen afbraakvoetbal. Noem het gewoon realistisch. Als je geen beschikking hebt over buitenspelers, is spelen met drie aanvallers niet handig. Een systeem is er voor de spelers en niet andersom. Het collectief is altijd een sterk punt van Deurne geweest. Vanuit die wetenschap vormen wij een hecht verdedigend blok, dat weinig weggeeft.  Samen met collega-spits Roy van Lokven moet ik zorgen aanspeelbaar te zijn, dat is de belangrijkste taak. Van daaruit kunnen wij met loopacties vanuit het middenveld gevaarlijk worden. Misschien niet altijd fraai, maar het werkt perfect. Ja, voetbal kan heel simpel zijn, ha ha.”

Ook tegen UDI’19 liep alles naar wens voor de ploeg van Klaas Wels. “We wonnen met 1-3, maar hadden er eigenlijk vijf moeten maken. UDI heeft een aantal behendige spelers lopen, maar defensief vond ik ze niet sterk. Daar hebben wij prima gebruik van gemaakt. Onze lopende mensen waren een voortdurend gevaar voor UDI. Dit was absoluut onze beste wedstrijd tot nu toe. We genieten met zijn allen van de koppositie, maar rekenen ons niet rijk. Ik bedoel, er kan best een reeks komen waarin het niet loopt. Als de instelling maar goed blijft en eerlijk gezegd ben ik daar niet zo bang voor. Handhaving blijft vooralsnog ons doel. Wat dat aangaat zijn we al aardig op weg.”

Hoger

Door de aangepaste speelwijze komt Van de Kerkhof tegenwoordig zelf minder vaak voor de goal. “Maar in het belang van de ploeg heb ik daar niet zoveel moeite mee, hoor. Zeker niet als de resultaten zo zijn. Misschien dat we na verloop van tijd als de automatismen er echt helemaal in zitten, als ploeg iets hoger kunnen gaan staan”, aldus Van de Kerkhof, die zich nu al verheugt op komende zaterdag. “Hopelijk kunnen we dan de opening van de nieuwe kantine met een mooi resultaat tegen UNA extra glans geven. Hoewel die ploeg natuurlijk wel een van de titelfavorieten is en blijft.”

Be Sociable, Share!