‘Hebt wel met een tegenstander te maken, hoor’

foto Bert Stottelaar

Soms verbaast hij zich over de kortzichtigheid bij mensen rondom UNA/Brinvast. “Ik vind namelijk dat wij een goed seizoen draaien, zeker na de winterstop. Maar dat moet je wel zien binnen het perspectief van onze mogelijkheden en vooral richting tegenstanders. Als wij erin slagen ons te handhaven in de Topklasse, heeft dat voor mij meer waarde dan het kampioenschap van vorig jaar. Dan mag je gerust spreken van een wereldprestatie.”

Op de weg daar naar toe heeft UNA met nog vier reguliere duels op de rol het lot in eigen hand. En dat is na de uitglijder van maandag in Hilversum een pluspunt. Past mooi in de wijze van benadering die coach Bas Gösgens propageert. “Met een positieve benadering bereik je het meest. Ik heb soms de indruk dat men verwacht dat ik als een dolle langs de lijn tekeer moet gaan. Dat is niet de oplossing. De spelers weten echt wel wat van ze verwacht wordt. Per saldo draait het in deze afdeling om kwaliteit. En die hangt in de meeste gevallen samen met budget.”

Gösgens haalt een voorbeeld aan. “Bij Lienden voetbalden wij volledig mee. Vervolgens staat John van Loenhout, zonder dat hij opvallend was, twee keer op met zijn traptechniek: wedstrijd beslist. Zo gebeurt het vaak. Dat is wat deze Topklasse kenmerkt. Je hebt wel met een tegenstander te maken, hoor. Dat wordt nogal eens vergeten. Wij als UNA moeten het vooral van het collectief hebben. Dat betekent dat je elk duel top moet zijn, dat er niet teveel dingen tegen moeten zitten. Zoals bij Hilversum, waarbij drie spelers van ons die op scherp stonden al in de eerste helft een – erg makkelijk gegeven – gele kaart kregen. Dat soort details zijn beslissend, zeker voor een ploeg als UNA.”

Geschorsten

Niettemin constateert de coach een generale lijn die naar boven loopt. “Ja, wij zijn constant in gevecht met ons plafond. Lopen op de toppen van onze tenen. Moeten daarop lopen, want anders zijn we normaal gesproken kansloos. Zo ontspannen mogelijk gaan we nu de finaleweken in. Waarbij de eerstkomende wedstrijd de belangrijkste is en het misschien een voordeeltje is dat we met Hollandia en HSC tegenstanders treffen die nergens meer om spelen”, weet Gösgens, die zondag tegen eerstgenoemde ploeg geen beroep kan doen op de geschorsten Horsten, Van Heijnsbergen, Boogers en Anpong. “Wij zijn als groep sterk gebleken, iedereen is aan boord gebleven. Het wordt even puzzelen nu, maar er zal uiteindelijk een elftal staan dat weet wat het te doen staat.”

Be Sociable, Share!