‘Had er schoon genoeg van’

foto Robert Janzen

foto Robert Janzen

Nog altijd zegt Harry Blokhuis veel waardering te hebben voor de voetballers Paul Jans en Tom van Bergen. “Maar als coach heb je ook met een groepsproces te maken. En met het totale beeld dat over een club heerst. Op een gegeven moment ontstond de gedachte dat bij Venray alles mag en kan. Als leidinggevende kan ik dat niet accepteren, dan is het tijd om in te grijpen.”

Dus zegde de coach (en tijdelijk technisch manager) van de hoofdklasser deze week Jans en Van Bergen de wacht aan. “Door hun rode kaarten waren ze sowieso geschorst voor de laatste twee reguliere competitieduels. En door alles wat er gebeurd is inclusief die schorsingen vond ik het zinvoller om dan dadelijk maar de nacompetitie in te gaan met spelers die ik ook na de zomer tot mijn beschikking heb. Keihard bewijzen kun je het nooit, maar de manier waarop die twee zondag tegen Schijndel van het veld werden gestuurd, roept op zijn minst vraagtekens op”, aldus Udenaar Blokhuis.

Pannenkoek

“Als je geel pakt door de bal weg te trappen nadat al gefloten is in de wetenschap dat je al geel hebt vanwege commentaar – ‘pannenkoek’ – op de leiding, da’s op zijn zachtst gezegd niet handig. Zeker voor spelers van 31 jaar. Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van een minuut of vijf. Een 1-0 voorsprong met kansen op 2-0 veranderde met negen man in een 1-2 achterstand en een kansloze missie. Er spookt dan van alles door je kop, maar één ding wist ik zeker. Ik had er schoon genoeg van. Frustraties bij die jongens? Omdat er problemen met betalingen zouden zijn? Ik kan niet in hun hoofden kijken, maar dat zou niet terecht zijn. Het klopt dat de club de financiële afspraken een tijdlang niet heeft kunnen nakomen. Daar is over gesproken en een regeling voor getroffen. Waarmee iedereen akkoord was. Dan zou je daar later niet meer op terug mogen komen.”

Van het gedoe over poen zijn Blokhuis en Venray dadelijk verlost. “Wij hebben die spelers zelf hierheen gehaald en op sportief vlak kan ik niet anders dan positief over beide spreken. Zo wilde Jans na De Treffers revanche en dat heeft hij op het veld waargemaakt. De kern van het probleem zat hem volgens mij in het verwachtingspatroon. Als je als club roept dat de Topklasse je ambitie is, moet je dat ook kunnen waarmaken. Binnen de lijnen maar zeker ook daarbuiten. Daar is Venray nog niet aan toe. Dat geeft niet, we werken ook op allerlei fronten om zaken beter voor elkaar te hebben. Zoals een kunstgrasveld, zodat ook wij tijdens de wintermaanden fatsoenlijk kunnen trainen en in die maanden geen achterstand oplopen, wat nu wel aantoonbaar het geval was. Het spelersbudget is nu zodanig dat we op hoofdklassenniveau al moeite genoeg hebben om het zaakje draaiende te houden. Maar dat geeft niet. Want dat biedt ook nieuwe mogelijkheden. Weliswaar noodgedwongen, maar toch. Feyenoord? Daar zou je het een beetje fantasie mee kunnen vergelijken, ja.”

Nieuwe stijl

Jonge talenten, uit de eigen jeugd en het tweede elftal, plus een aantal sterkhouders dat Blokhuis al toezegde voor volgend seizoen vormen straks de basis van het Venray nieuwe stijl. “Ik heb dit seizoen al een paar talenten laten ruiken aan het grotere werk. Hoe zij daarop reageren, vind ik mooi om te zien. Frisse en hongerige voetballers, spelers die het vooral een uitdaging vinden om op een bepaald niveau te voetballen. Te mogen voetballen. Mogelijkerwijs halen we als aanvulling één of twee spelers van buitenaf, maar ook voor hen gelden dezelfde criteria. Voor alleen het geld hoeven ze niet te komen, nee. Bovendien, ik heb niet veel meer beschikbaar. Is geen ideale situatie, klopt. Maar door het vertrek van Jan Poels was er een vacature die nog niet was ingevuld. En om volgend seizoen helemaal vanaf nul te beginnen, vond ik teveel van het goede. Dus heb ik die taak er tijdelijk maar even bijgenomen.“

“Een uitdaging? Wat denk je? Natuurlijk! Het is bepaald niet ondenkbeeldig dat hier straks iets heel moois uit kan groeien. Theoretisch is het inderdaad mogelijk dat we straks alsnog in die Topklasse terecht komen. Hoewel het verstand luidkeels nee roept, willen en gaan we er sportief alles uit proberen te persen. Ook zondag tegen UDI’19, ja. Dat is mijn club en zal dat blijven, maar binnen de lijnen worden er door Venray geen cadeautjes gegeven. Zeker weten!”

Be Sociable, Share!