Gösgens wil meer

foto Robert Janzen

Het was op die zondag medio oktober, omstreeks half vijf. Eerst schopte Kevin van Veen uit frustratie een kliko ondersteboven en niet veel later trok de trainer verbaal van leer. UDI’19 had zojuist op de broek gekregen van Baronie en de heren waren not amused.  Hoe anders is het een maand later. Het toen imponerende Baronie verloor driemaal op rij en UDI? Dat pakte 7 uit 3 en gaat zondag bij UNA/Brinvast voor meer. “Kansloos? Absoluut niet!”, verzekert Bas Gösgens.

Voor wie de ontmoeting met de club waar hij drie jaar werkzaam was geen tranentrekker zal worden. “Het wordt leuk om al die mensen weer eens te zien, natuurlijk. Maar meer ook niet.” Gösgens gebruikt UNA liever als voorbeeld voor wat hij nu stiekem met UDI voor ogen heeft. “In mijn eerste jaar daar was het inventariseren en alvast een basis leggen. Om in het seizoen daarop voor de top drie te gaan. Dat mondde toen zelfs uit in een kampioenschap.” En promotie naar (en vervolgens degradatie uit) de Topklasse.

Moraal van dit alles: Gösgens wil vooruit, wil meer. In primaire zin met zijn ploeg op het veld richting doel van de tegenstander, maar ook in het hele verhaal eromheen. Volgens Gösgens zijn er geen signalen dat de club zijn contract niet wil verlengen en andersom ziet de coach ook geen obstakels. “Het zou mij verbazen als dat een issue is. Waar het in wezen om zal gaan is de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat wij straks daadwerkelijk stapjes kunnen maken. Binnen de grenzen van de mogelijkheden en de expliciete wens van de leiding om maximaal vier spelers van buitenaf toe te staan. Daaraan zal ik me moeten conformeren. Maar met creatief zijn kun je ook het nodige bereiken”, geeft Gösgens aan dat hij zich niet zonder slag of stoot gewonnen geeft.

Rustpunt

Een plaatsje bij de bovenste drie ziet hij dit seizoen niet snel gebeuren voor UDI. “Daar zijn wij nog niet stabiel genoeg voor. Zoals UNA dat bijvoorbeeld wel is. Niet spectaculair, wel heel degelijk.” Aan dat laatste werkt Gösgens met name bij de Udenaren. “Zonder concessies te willen doen aan de aanvallende manier van spelen. Dat blijft. Na Baronie hebben we wat veranderd in de achterste linie en dat pakt goed uit.” Vooral het overhevelen van Nick van Dijk (20) is een prima zet gebleken. “Die jongen heeft in de opleiding van PSV gespeeld. Tijdens de voorbereiding was hij me al opgevallen. Sterk in de duels, kopkracht, maar ook een rustpunt. Ik heb hem toen ingefluisterd dat hij bezig was een plaatsje te veroveren. Helaas is hij toen op vakantie gegaan. Maar daarna pakte Nick het weer prima op in twee.”

En zo heeft Gösgens meer eyecatchers. Kevin van Veen bijvoorbeeld. “Ik ben veel met hem bezig. Als het bij ons wat minder loopt, heeft hij de neiging om nukkig te reageren. Daarmee haalt hij zichzelf uit zijn spel. En daarnaast is hij te zeer gefocust op die doelpunten. Per saldo verlang ik van Kevin dat hij meer vanuit zijn taak speelt. Dan is hij minder energie kwijt aan andere dingen en die goals komen dan vanzelf wel met de offensieve kwaliteiten waarover wij beschikken. Uiteraard houd ik hem er graag bij, maar ik kijk er niet van op als het betaalde voetbal zich straks meldt. Dat niveau heeft hij.”

Be Sociable, Share!