Gogme

DOSKO-coach Peter SweresIn een paar jaar tijd stoomde DOSKO vanuit de derde klasse op naar de Hoofdklasse. Het is coach Peter Sweres na drie duels al opgevallen dat het niveauverschil tussen de Eerste Klasse en de afdeling waarin de club uit Bergen op Zoom momenteel bivakkeert in die opmars het omvangrijkste gewenningsproces met zich meebrengt. “Toch ben ik ervan overtuigd dat wij onze punten heus gaan pakken.”

De stelligheid van Sweres is gebaseerd op hetgeen hij tot dusver zelf geconstateerd heeft. “In voetballend opzicht doen wij namelijk niet onder. We moeten alleen nog leren om slagvaardiger te worden. En wat slimmer, gewiekster in de duels en bij omschakelmomenten.” In dat opzicht was de wedstrijd van zondag tegen EDO illustratief. DOSKO produceerde tegen de ploeg uit Haarlem in de eerste helft kansen te over. Zeker toen de bezoekers tot tien spelers gereduceerd waren.

Ook al moest de Bergense goalie Vendrig een paar keer flink aan de bak; die eerste driepunter lag voor het oprapen. “Met een 2-0 voorsprong gingen we naar binnen. Posities goed blijven bezetten, vooral vooruit spelen en dan moeten de kansen vanzelf komen. Bij 3-0 zullen zij definitief breken, gaf ik mijn spelers mee.” Klonk logisch. Alleen: dat derde doelpunt kwam er niet. Dat wil zeggen, een geldige versie. “In de ogen van de scheidsrechter niet, nee. Marvin Bedaf schoot de 3-0 binnen, maar als enige had de leidsman buitenspel geconstateerd. Ook de grensrechter hield zijn vlag naar beneden. Geloof me, het was een zuiver doelpunt.”

Theaterstukje

De geannuleerde treffer vormde achteraf gezien het begin van het einde voor DOSKO. EDO prikte er eentje binnen en de thuisclub werd nadien met de minuut onrustiger. En toen volgde dat andere cruciale moment. “Wij vroegen ons af of het überhaupt een overtreding was, maar die speler van EDO maakte er een theaterstukje van. Wat denk je: geel en aangezien het zijn tweede was kon Nicky Schuurbiers gaan douchen. Toen zij die vrije trap vervolgens ook nog eens binnen schoten, was het daarna in feite wachten op hun winnende.”

Aldus geschiedde en zo bleef DOSKO steken op dat ene puntje uit de eerste thuiswedstrijd tegen Hollandia. “Jammer, vooral omdat het zo onnodig was. In vergelijking tot de teams in de Hoofdklasse B die ik ken, heb ik de indruk dat die in A wat brutaler zijn, fysiek sterker ook. Daar zullen we ons tegen moeten wapenen. Het zal voornamelijk om de details gaan. Het zijn van die clichés, maar daarom ook zo waar. Wij kunnen hartstikke leuk voetballen, maar soms zal het net even wat zakelijker in de afronding en over het algemeen slimmer moeten”, zegt Sweres met het nog puntloze Goes als eerstvolgende tegenstander.

Be Sociable, Share!