‘Geen eendagsvlieg’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Twee jaar op rij belandde Achilles Veen is die vermaledijde nacompetitie om lijfsbehoud. De degradatiestress mondde beide keren uit in een afsluitend feestje. Ook leuk, maar toch wilden de beleidsbepalers van de zaterdaghoofdklasser logischerwijs af van het energievretende gevecht met de rode streep inclusief grijze haren en richtten de selectie daarop in. Met continuïteit en stabiliteit als toverwoorden. Et voilà. Zo rond Kerst schurkt Veen zelfs tegen de top van het klassement aan…!

Hoe dat zo? Wat is het geheim achter deze opmars? Of is het wellicht een tijdelijke oprisping? Voor Oisterwijker Thijs van den Berg, door plaatsgenoot en trainer Johan van Bijsterveld deze zomer naar het Land van Heusden en Altena gelokt, komt de huidige stipnotering niet als een volslagen verrassing. “Over voorgaande seizoenen kan ik niet oordelen, maar ik merkte na mijn instroom dat het niveau hoger was dan dat ik zeker in dat laatste jaar bij DESK gewend was. Ook bij de tegenstanders trouwens. Even rustig een bal aannemen kun je vergeten. Daarnaast klikt het onderling gewoon en ook al beschikken we niet over een superbrede selectie, de concurrentie is relatief groot. Hetgeen bijvoorbeeld van invloed is als er blessures of schorsingen zijn. Het ziet er allemaal goed uit.”

Net als het nieuwe sportpark dat de Veners na Nieuwjaar definitief in gebruik gaan nemen. Wederom een stap voorwaarts,in dit geval zelfs een hink-stap-sprong. “Met alle hedendaagse faciliteiten van dien. Ziet er gelikt uit. Toch heeft de huidige locatie ook wel een bepaalde charme. Het speelveld is prima en dat is niet onbelangrijk. Dat de gebouwen aftands zijn, had ook zijn voordelen. Je zag tegenstanders soms denken: wat is dit hier?” Beetje vergelijkbaar met RKC en de fietsenstalling uit de vorige eeuw. Dat psychologische voordeeltje is na zaterdag passé. Dan voetbalt Achilles voor de laatste keer op De Heuye. Tegen Oranje Wit, de ploeg die dankzij drie remises pas drie puntjes sprokkelde tot dusver. Mooi slachtoffer dus voor een knallend uiteinde, in meerdere opzichten. Nietwaar?

Of is dat opportunistisch geleuter? “Eigenlijk ben je verplicht deze wedstrijd te winnen, maar dat is zeker in deze klasse geen vanzelfsprekendheid. In de praktijk is het vaak anders dan op papier. Kijk naar de uitslagen van afgelopen weekend, waarin alle topploegen punten verspeelden”, verwijst Van den Berg ook naar lijstaanvoerder Zwaluwen dat op de koffie kwam tegen…. Achilles Veen. “Niet de eerste keer dit seizoen dat wij een vooraf sterker geachte opponent klopten. Hetgeen ook iets zegt over ons, ja. Als je in de grotere wedstrijden overeind blijft, mag je op zijn minst stellen dat wij het niveau aan kunnen. Dat we nu op maar drie punten van de bovenste ploegen verwijderd staan, is mooi. Natuurlijk genieten we daarvan en het bewijst dat wij geen eendagsvlieg zijn. Wanneer we straks de eerste seizoenshelft kunnen kopiëren, denk ik dat iedereen binnen de club hartstikke blij zal zijn.”

Uitslagenmatrix

Want in dat geval kan het sein vermoedelijk ergens in maart al op veilig. Is er geen nekpijn meer in verband met structureel loeren in de achteruitkijkspiegel. “Veen wil een stabiele hoofdklasser worden en de eerste aanzet zou daarmee gegeven zijn”, waakt Van den Berg – die naar gelang het uitkomt als centrale verdediger of verdedigende middenvelder wordt gebruikt – voor teveel euforie of anderszins op ‘wat, als-stellingen’. Een blik op de uitslagenmatrix leert immers dat Veen op eigen veld tot dusver diverse puntjes morste tegen teams uit het rechterrijtje. Als die worden opgeteld bij de huidige oogst… “Ja, maar zo praat elke ploeg. Grotendeels ook toeval,vind ik, die uitglijders op eigen veld. Het spel maken lukt ons juist heel behoorlijk, we verzuimen dat soms alleen in de score uit te drukken. De trainer hamert erop dat we in dat opzicht nog een slag te maken hebben. Onze topscorer heeft er tot nu toe drie gemaakt, dat zegt wel iets natuurlijk. Maar anderzijds ook over het teamdenken en –handelen. Het collectief is onze grootste kracht”, weet Van den Berg,die als het aan hem ligt ook volgend seizoen voor Achilles Veen voetbalt. “Ik word in januari pas 24 en ben ambitieus, laat dat duidelijk zijn. Maar je zult begrijpen dat ik het bij deze club reuze naar de zin heb.”

Be Sociable, Share!