Geel, DESK en de adder

foto Geert van Erven

Met Baronie kwam hij niet tot overeenstemming en daarom voetbalt Bas van Loon na de zomerstop bij DESK, dan naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid afdelingsgenoot van de Bredanaars. Eén (welkom) addertje zit wellicht nog onder het gras. Deze week werkte Van Loon een proefwedstrijd af bij Antwerp FC. Op korte termijn verwacht hij uitsluitsel van de Belgen. “Ik heb mijn verlangen om profvoetballer te worden nog niet helemaal uit mijn hoofd gezet. Al besef ik dat als het nu niet gebeurt, de kansen daarop nagenoeg te verwaarlozen worden”, weet de 20-jarige verdediger, die uit zelfbescherming rekening houdt met DESK als toekomstige club.

In augustus 2009 maakte Bas van Loon uit Loon op Zand zijn officiële debuut in het eerste elftal van Willem II. Als linksback, uit tegen AZ. Fons Groenendijk zette Van Loon nadien nog twee keer op het wedstrijdformulier, maar wat de opmaat moest worden voor meer, eindigde uiteindelijk in een soort van deceptie. “Op een gegeven moment raakte ik ook nog eens geblesseerd. Bij Willem II zeiden ze dat alles goed zou komen, maar na lang wachten kon ik alleen op amateurbasis blijven. In dat geval diende ik ook mijn studie stop te zetten, want dat zou betekenen dat ik overdag moest trainen. Dat alles had ik er niet voor over. Bovendien had ik inmiddels al een overeenkomst met Baronie.” Dus was het na tien jaar over in Tilburg.

Aanvankelijk was het wennen voor Van Loon bij de amateurs. Met name ook aan de arbitrage. “Zelden of nooit kreeg ik bij Willem II gele kaarten, maar nu wel. Voor overtredingen waar in het betaald voetbal echt niet meer dan een mondelinge waarschuwing gegeven wordt. In no time stond ik op drie en dat houdt in dat je bij iedere volgende kaart een duel schorsing krijgt. Zondag tegen Lienden zit ik daardoor op de tribune, voor de derde keer alweer. Vooral hierdoor maak ik persoonlijk een onregelmatig seizoen door. Net als je lekker in je ritme komt, kun je weer gaan zitten. En als je vervanger het goed doet, de volgende keer opnieuw. Bovendien speelt het ook niet relaxed als je elke keer op scherp staat.”

In Kaatsheuvel, op een steenworp van zijn woonplaats, begint Van Loon straks met een schone lei. DESK ziet in Van Loon een voetballende linker centrale verdediger met verdedigende kwaliteiten.  “DESK is ambitieus en hun toekomstvisie spreekt mij aan. Ik heb er zin in. Maar eerst dit seizoen zo goed mogelijk proberen af te maken bij Baronie.” En is er dus die adder die mogelijk de kop opsteekt.

Be Sociable, Share!