‘Gaat nergens over’

Hij moet heel diep in zijn geheugen graven om zich een start van een seizoen te herinneren met vijf doelpunten in de eerste twee duels. Dat moet volgens Venray-spits Paul Jans ergens in de jongste jeugd geweest zijn. In zijn stem klinkt louter blijdschap door. “Ha, dit gaat helemaal nergens over. Het geheim? Als ik dat zou weten, zou ik het altijd zo doen.”

En dat terwijl de voorbereiding allesbehalve soepel verliep. “Toen had ik zelf het niveau niet om bij wijze van spreken bij een derdeklasser indruk te maken. Vanaf de eerste competitiewedstrijd is het ineens gaan lopen. Ook met het team. Dat is belangrijk voor een speler zoals ik. Toevallig scoorde ik tegen Groene Ster ook na een individuele actie, maar ik ben toch vooral een spits die afhankelijk is van zijn ploeggenoten.”

Die er met zijn allen vooralsnog een goed stel van gemaakt hebben. “Ja, en daar genieten we nu ook met volle teugen van. Dat mag ook. Maar we weten anderzijds ook heel goed dat we pas onderweg zijn. En mocht dat besef er niet zijn, dan zal de trainer ons daar wel op wijzen. Harry Blokhuis grijpt vanaf het allereerste begin elk moment aan om de boel scherp te krijgen en houden. Als we dat kunnen vasthouden, kan het een leuk seizoen worden. En als het soms eens niet loopt, wat ongetwijfeld gaat gebeuren, moeten we kunnen terugvallen op een collectieve knokkersmentaliteit.”

Perspectief

Jaren achtereen werd Venray onder de favorieten geschaard, maar vaak ging het ergens mis. “Ja, dat heb ik meegekregen, maar nu is nu. Het heden telt. Ik krijg die vraag vaker gesteld, maar ik zie mezelf niet als de erfgenaam van Freek Thoone. Buiten het feit dat ik hem niet ken als voetballer: ik ben Paul Jans en doe het op mijn manier. Zonder de hulp van mijn ploeggenoten ben ik nergens. Ben afhankelijk van de ballen die ik krijg. Ons perspectief? Nogmaals, we zijn net begonnen en persoonlijk ken ik de tegenstanders niet goed genoeg om nu een onderbouwde inschatting te maken over onze kansen. Zondag tegen Dongen beginnen we gewoon weer op 0-0. Wie weet waar het eindigt als we die simpele maar vanuit de basis competitieve gedachte kunnen vasthouden.”

Be Sociable, Share!