‘Ga straks onder een steen liggen’

Een paar uurtjes slaap per etmaal, even hardlopen met de kop in de wind en hup, daar gaan we weer. Het zijn lange dagen voor Eric Hellemons in de race tegen de klok, die weg tikt richting woensdag 15 juni middernacht. De coach van RBC Roosendaal werkt zich met een groepje mensen het schompes voor de samenstelling van een representatieve selectie voor de doorstart in de Hoofdklasse. Met Sjoerd Schrier (Baronie) en Jeroen van Wetten (Barendrecht) heeft Hellemons alvast twee voetballers binnen.

Twee spelers met een RBC-verleden. “Daar zetten we vooral op in. Jongens die op een of andere manier een band met RBC hebben. Die bij voorkeur uit de regio komen. Alleen als het echt niet anders kan, zullen we daarbuiten kijken. Ja, natuurlijk zijn we ook in gesprek met spelers die afgelopen seizoen tot de selectie behoorden. Vijf spelers hadden een doorlopend contract, maar ik heb niet de illusie dat wij iemand als Ken van Mierlo kunnen behouden. Zo reëel moet je zijn. Bovendien vind ik het heel belangrijk dat spelers graag voor RBC willen voetballen. Spelers die willen meewerken en meedenken in het belang van deze club. De jackpot valt hier niet te halen, maar op termijn krijgen spelers hier loon naar werken. Die basis zijn we nu aan het leggen. Op weg naar structuur.”

De adrenaline spuit bij Hellemons hoorbaar alle kanten op. De woordenstroom is onophoudelijk. “Trots! Wij mogen, nee moeten, meer trots uitstralen als het over RBC gaat. Trots zijn op een jongen als Melvin de Leeuw, die wij oppikten bij de amateurs en een transfer naar Cambuur heeft gemaakt. Trots zijn op een Ralf Seuntjens, die naar Den Bosch gaat. We hebben hier ook heel veel wel goed gedaan. Trots dat we nu ondanks alles kunnen toewerken naar het 100-jarig jubileum. Ja, we gaan de banden met de gemeente Roosendaal aantrekken. Samen moeten we er hier voor zorgen dat er een gefundeerd draagvlak komt voor een club die ook in de breedte van betekenis is in de regio. En stel dat ons plafond de Topklasse wordt, prima. Al blijft het betaalde voetbal in ieder geval voor mij persoonlijk een droom.”

Maar eerst dus die Hoofdklasse. “We streven er nu naar om een stuk of zes, zeven ervaren jongens voor de as vast te leggen. Ik denk dat wij dadelijk met een naam komen, waarvan de mensen zullen verschieten. Nee, wij gaan geen spelers wegplukken bij de clubs hier. Dat is niet netjes. We beschikken over een groot netwerk en appelleren dus ook aan het RBC-gevoel. Daarnaast melden spelers zich ook zelf bij ons aan”, zegt Hellemons, die Jasper de Muijnck graag als assistent ziet komen. “Ook daarover zijn we in gesprek, ook met sponsoren. We krijgen nu één keer de kans om een onderbouwde herstart te maken. Die moeten we pakken. Terwijl het klokslag twaalf uur is. Pas vanaf volgende week heb ik tijd om wat rust te pakken. Dan ga ik onder een steen liggen. Even geen telefoon en mail.”

UPDATE, REACTIE SJOERD SCHRIER

Vanaf zijn vakantieadres op Mallorca laat Schrier per sms weten dat het verhaal van Hellemons hem aansprak en dat hij graag de club uit zijn eigen stad mee wil helpen terugbrengen richting betaald voetbal. Schrier zegt de andere clubs waarmee hij in onderhandeling was (onder meer DESK) netjes afgebeld te hebben met vermelding van zijn motieven om voor RBC te kiezen.

Be Sociable, Share!