Fifty-fifty

foto Robert Janzen

De nood was hoog bij Blauw Geel’38/OW. Zo hoog dat Maarten van Vugt voor de bezetting van de bank een beroep moest doen op verzorger Noimin Imankarijo (38). Als speler welteverstaan. In de dug-out namen ook de gebroeders Van der Sanden plaats, die op de ochtend voor de wedstrijd pas landden op Maastricht Airport na een week vakantie. “Jongens, met dit team zijn we nog ongeslagen”, grapte Van Vugt tijdens de wedstrijdbespreking en met een knipoog naar de uniekheid van de samenstelling. Maar, zie daar. Het duel met topklasser FC Hilversum eindigde – en niet eens onverdiend – op 1-1. “We zijn zondag zeker niet kansloos”, luidde de algehele teneur vanuit het Veghelse kamp.

En zo is het maar net. Van Vugt kan in Hilversum weer een beroep doen op het in de heenwedstrijd geschorste kwartet Minneboo, Dekkers, Van Vessem en Mike Eveleens. Wellicht is Enis Genc (enkel) gedeeltelijk inzetbaar, Mounir Biyadat lijkt kansloos. Daar stonden ze beiden na afloop in burger, in de gang voor de kleedkamers. Het creatieve brein van Blauw Geel, ingetogen observerend. Genc en Biyadat, voetballers die liever hun voeten laten spreken. Zonder afbreuk te doen aan de geweldige teamprestatie van Blauw Geel, was het gebrek aan vernuft in de frontlinie toch wel heftig. Niet voor niets repte Van Vugt vooraf van ‘proberen een resultaat neer te zetten’. Waarna in zijn optiek vrij vertaald zondag de echte finale kon beginnen.

Hij en Blauw Geel werden op de wenken bediend. Hilversum herbergt een paar heel aardige voetballers, die vooral individueel tot het nodige in staat zijn. Maar als team? Daarin kan Blauw Geel alvast de eerste winst pakken. Met ‘opa’ als verpersoonlijking van de onverzettelijkheid.  Echt ongelooflijk wat Geoffrey Prommayon op bijna 40-jarige leeftijd nog kan brengen. Bij iedere bal, in elk duel straalt hij één en al passie en geldingsdrang uit. Tegelijkertijd is hij daarmee een inspiratiebron voor zijn ploeggenoten. “De komende twee dagen zal hij volop nodig hebben om te herstellen. Ik hoop dat het voldoende is”, zei Van Vugt, die het eens was met de stelling dat het nu een fifty-fifty verhaal is. “Wie is het fitst en wie kan het best met de druk omgaan?” Een incident tijdens de slotminuten verschafte Blauw Geel ook in dat opzicht een kleine voorsprong op punten. Rechtsback Key van Hilversum ging helemaal door het lint en mocht blij zijn dat hij geel kreeg in plaats van rood. “Frustratie”, vermoedde ook Biyadat. “Ze kwamen hier aan met hun zonnebrillen en de borst vooruit met een houding van, nou ja, je weet wel wat ik bedoel. Nu ik ze gezien heb, zeg ook ik: ze kunnen absoluut voetballen, maar wij zijn zeker niet kansloos.” Aan de wedstrijdinstelling zal het in ieder geval niet liggen.

Be Sociable, Share!