‘Fantastisch!’

foto Marcel Bonte ImageXL

Het binnenhalen van de landelijke amateurbeker op eigen veld zou een droomslot zijn geweest. De triple zat er echter net niet in voor Anton Janssen en zijn ploeg na het verlies (3-2) bij FC Chabab. Gevraagd naar een korte typering van één jaar Gemert laat de coach die naar FC Oss vertrekt aan duidelijk niets te wensen over: ‘fantastisch!’.

Met ferme handdrukken nam Janssen dinsdagavond officieel afscheid van spelers en begeleiding. Na een periode waarin hij drie belangen (Gemert, NEC en FC Oss) diende te behartigen, kan het vizier vanaf nu definitief op Oss. En dat is nodig want de selectie van de eerstedivisionist telt tot dusverre slechts twaalf koppen. “Het streven is om op 2 juli wanneer de training begint tenminste een trainingswaardige groep van zestien veldspelers te hebben. Uiteindelijk willen we toe naar een selectie van 22 spelers plus drie keepers. Daarvoor hebben we tot 31 augustus en die tijd nemen we indien nodig ook. Dagelijks worden we overstelpt met mailtjes en telefoontjes over beschikbare voetballers, maar wij willen zorgvuldig omgaan met het beschikbare budget.”

Een klimaat ontwikkelen waarin ontwikkeling en prestatie hand in hand gaan is volgens Janssen het uitgangspunt bij Oss. “Op basis van semiprofessionalisme waarbij de ontwikkeling als voetballer, maar eventueel ook die in maatschappelijk opzicht in de vorm van een studie of een baan centraal staat. Zodat spelers die het om wat voor reden dan ook niet zouden redden in het betaalde voetbal kunnen terugvallen op iets anders. De invulling van de selectie? Die doen we in samenspraak. Met we bedoel ik Mischa Rook, Bert Zwanenburg en mijzelf. Een speler komt pas als we het gedrieën eens zijn. Met zij die van NEC komen (waarmee Oss een samenwerkingsverband heeft, jn) zitten we in de afrondende fase.”

Overwinningsroes

In voetbaltechnisch opzicht wil Janssen de lijn doortrekken waarmee hij ook in Gemert succesvol was. “Ik houd van een verzorgde opbouw en een gedegen positiespel. Dat is in mijn optiek de basis.” Een basis die dinsdagavond in Amsterdam niet genoeg bleek om het eveneens naar de Topklasse gepromoveerde Chabab te kloppen. Hoewel er verzachtende omstandigheden waren. Zo kon Janssen wegens blessures, ziekte en vakantie geen beroep doen op vijf vaste krachten. “En het feit dat wij drie weken alleen maar getraind hebben, speelde ook een rol. Op zijn zachtst gezegd geen ideale planning van de bond. Maar goed, uiteindelijk heb ik toch vrede met de manier waarop we ons in deze wedstrijd gepresenteerd hebben. Tegen een heel goeie ploeg. Chabab stond tijdens de winterstop bijna onderaan, maar won na een trainerswissel vervolgens bijna alles. Die overwinningsroes zag je terug in dat elftal. Jammer voor ons, we hadden graag die finale in Gemert gespeeld. Wat niet wegneemt dat ik terugkijk op een heel prettig seizoen. Prestatief, maar zeker ook op organisatorisch en menselijk vlak.”

Be Sociable, Share!