Elke week feest

foto Kozakken Boys.nl

Drie jaar in de jeugdopleiding bij FC Dordrecht maakten voor Arif Irilmazbilek niet alleen duidelijk dat hij niet goed genoeg werd bevonden voor de stap hogerop. De spits verloor ook het voetbalplezier en stopte abrupt. Nu, circa tien jaar later, is de 28-jarige Alblasserdammer met negen doelpunten topscorer van Kozakken Boys. Met dank aan de man die maar bleef zeuren om een rentree.

Bert Buizert heet de meneer, destijds trainer van Alblasserdam (en inmiddels opnieuw trouwens ). “Ik kwam hem op straat tegen en daarna weer. En weer. En hij bleef maar zeggen dat ik het voetballen moest oppakken.” Uiteindelijk zwichtte Irilmazbilek en zowaar, de lol in het spel kwam weer tevoorschijn. Het maken van doelpunten was hij niet verleerd. In zodanige hoeveelheden dat Michel Langerak er in het voorjaar maar eens een telefoontje aan waagde. Bingo. De coach van Kozakken Boys wist hem te overtuigen.

Beter, sterker, slimmer

En dus doet Irilmazbilek zijn ding tegenwoordig op hoofdklassenniveau. Dat klinkt simpeler dan het is, bekent de aanvaller. “De concurrentie bij een club als deze is natuurlijk groot. Bovendien zijn de tegenstanders beter, sterker en slimmer dan ik gewend was. Maar het gaat niet verkeerd. Ben alle wedstrijden in de basis gestart en heb negen veldgoals gescoord. Nee, de strafschoppen mag ik niet meer nemen. Tegen LRC  Leerdam miste ik en Sjoerd van der Waal schoot de drie penalty’s die we daarna kregen allemaal binnen.”

Het deert Irilmazbilek niet echt. “Ik maak onderdeel uit van een team. Met dat team proberen we zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. Natuurlijk maak ik graag doelpunten, maar ik staar me er niet blind op. Als een ploeggenoot er beter voor staat, zal ik de bal altijd afleggen. Ik ga er vanuit dat dit andersom ook gebeurt”, zegt de spits in pocketformaat. “Ik kan heus wel een balletje vasthouden, maar okay, ik ben geen targetman. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Wij worden sowieso geacht het spel te maken in de meeste gevallen en dat kan ook met mij in de punt. Een kwestie van goed bewegen, slim zijn in de duels en oog hebben voor de ruimtes die vallen.”

Feest

Gezelligheidsdier Irilmazbilek heeft het naar de zin in Werkendam, hoe kan het ook anders? Tweede in de rangschikking, op één puntje van leider Scheveningen. “Het is bijna elke week feest in de kantine. En de teamgeest is prima, hoewel ik inderdaad besef dat pas blijkt hoe goed die werkelijk is als het eventueel minder wordt qua resultaat. Waar het nu totaal niet naar uit ziet. Met Kozakken Boys moeten we vooral doorgaan waarmee we bezig waren. Lekker voetballen en punten pakken. Waar het straks gaat eindigen, zien we dan wel weer. Zo sta ik er ook in met mijn doelpunten. Ik kan en wil me nergens op vastpinnen.”

Be Sociable, Share!