‘Een blok vormen’

Mark van Sonsbeek kent zijn klassiekers. De nieuwe hoofdcoach van Deurne vindt de voorbereidingsperiode eigenlijk de mooiste tijd van het jaar, omdat hij dan in relatieve rust kan sleutelen en kneden. “En iedereen is fris en enthousiast.” Anderzijds weet Van Sonsbeek ook dat de tussenbalans, pak weg eind september, bepaalt hoe de vlag er daadwerkelijk bij hangt. “Daarom is het belangrijk om in die eerste duels alvast de nodige punten te pakken.”

Wat dat betreft is de link naar vorig seizoen snel gelegd, toen Schijndel – waar Van Sonsbeek technisch manager was – vanaf de start in de kelder van de hoofdklasse verzeild raakte en de groeiende onrust binnen de club resulteerde in een snelle aftocht van trainer Rob Toelen. Een scenario waar Van Sonsbeek nu uiteraard niet mee bezig hoeft te zijn. Hij is momenteel druk doende om de ploeg ‘goed weg te zetten’.

“Wat doen we als we de bal niet hebben? Dat vind ik belangrijk. De intenties zijn om vooruit te spelen, begrijp me niet verkeerd. Maar de organisatie is de basis. Waar zetten we druk? Met name de ervaren spelers in de as als Wim Verbeek en Alain van de Besselaar zijn daarin belangrijk. Ik kan van alles aangeven, maar uiteindelijk bepalen zij van achteruit of we vooruit verdedigen of juist inzakken naar gelang de wedstrijd en de situatie. Daar werken we momenteel aan. Belangrijk is dat we als team een blok vormen, dat de een weet wat de ander wil of doet. En dan hebben we vervolgens voorin voldoende spelers lopen die het verschil kunnen maken.”

Van Sonsbeek vindt zijn selectie misschien wat aan de smalle kant. “Daarom is het ook zaak om zeker in deze aanloop iedereen aan boord proberen te houden. Op termijn en vooral de langere heeft Deurne een groep spelers waarmee de club vooruit kan. Er zit veel jeugd aan te komen. Die geef ik in deze fase ook de kans om zich te laten zien. Nico Leijsten, Wim Verbeek en Bart Zanders kampen nog met schorsingen en ontbreken in de eerste bekerduels. Al met al verwacht ik zoals velen met mij een seizoen waarin de meeste clubs aan elkaar gewaagd zullen zijn. Deurne hoort daar ook bij.”

Be Sociable, Share!