Drama

Chris vd Dungen Brabantia‘Bedankt, scheidsrechter. Goed gefloten!’ De manier waarop Chris van den Dungen de heer Regterschot en zijn secondanten aansprak, bevroedde weinig cynisme. Niets was echter minder waar. “Wat een drama, het lijkt wel of ze steeds minder worden. En zag je dat veld? Ook al een drama.” Had de coach van Brabantia reden tot klagen? Ja. Behalve over het resultaat. Want nul-nul met negen man bij Baronie is maximaal.

Op een veld waarop koeien spontaan een melkboycot zouden afkondigen, kon van fatsoenlijk voetbal geen sprake zijn. “Een schande. Maar aan de andere kant wil ik het ook niet teveel als excuus gebruiken. Wij speelden vroeger in deze periode niet anders dan op dit soort velden. Als ik dit tegen die gasten zeg, vinden ze me een zeikerd”, stelde Jack Sweres, met twee gave kunstmatten op de achtergrond. “Die mogen we niet gebruiken als het natuurgrasveld niet is afgekeurd…”

Desondanks wekte Baronie tegen Brabantia geen slaapgevoelens op en dat kwam door de ongebreidelde werklust en energie die de acteurs demonstreerden. Omdat normaal positiespel haast ondoenlijk was, ontstonden er duels aan de lopende band. Waarbij de scheidsrechter – mild uitgedrukt – niet altijd zicht had op de correctheid van een en ander. Twee keer was Regterschot echter overtuigd van zichzelf en dat had voor Brabantia directe gevolgen. Binnen een tijdsbestek van twee minuten stuurde de scheids na een uur spelen eerst Bjorn Becker weg en vlak daarna Nick Tielemans.

Kat-in-het-bakkie-scenario

“Hij zei dat ik een na-schoppende beweging maakte. Dan had je me direct rood moeten geven”, antwoordde Becker ook tegen de leidsman. Omdat het Beckers tweede geel was kon de aanvaller echter toch inrukken. Net als Tielemans even later, na overigens het nodige misbaar van Baronie-back Devon van Dam. Hoe dan ook, dat leek op een kat-in-het-bakkie-scenario voor de thuisclub uit te draaien. Een goaltje was nog slechts een kwestie van tijd. Dus niet.

“Ik vond ons tegen 11 man beter speler dan erna”, verzuchtte Jack Sweres. “Een aantal spelers mist gewoon de vorm, dat is eigenlijk het verhaal van de laatste tijd. Hoewel ik ons in de eerste helft nog redelijk vond spelen. We kwamen toen een paar keer goed door vanaf de zijkanten.” Maar het Brabantia anno 2013 heeft zich getransformeerd tot een ploeg die vastberadenheid uitstraalt. “De komst van Jaafar Aafouallah heeft ons extra loop- en voetballend vermogen opgeleverd. Er is wat groeiende. Ze zijn nog niet zomaar van ons af, hoor”, grinnikte Van den Dungen.

Jack Sweres

Wat dus in Breda al te zien was. Al hadden de Eindhovenaren wel mazzel toen Jamie Kankam vlak voor het einde van de reguliere speeltijd een enorme kans liet liggen. Van een paar meter afstand zag de verdediger met een gapende doelmond voor zich alsnog kans de bal precies op een been van de tegenstander te mikken.  “Als dit soort ballen er niet in gaan, weet je dat je deze dag nooit meer een goal zal maken”, sipte Sweres.

Be Sociable, Share!