Don’t panic

Een paar jaar lang beheerste het succesgevoel de gang van zaken binnen voetbalvereniging Dongen. Twee promoties, de zegereeks in de landelijke beker: het kon niet op. Leek het, ook toen de club zijn intrede deed in de hoofdklasse. Dongen manifesteerde zich als de revelatie in die eerste maanden. Dongen verbaasde met fris aanvalsspel. Waar zou het avontuur ditmaal eindigen, zo luidde de algemene teneur. Succes is verslavend, maar niet vanzelfsprekend. Blijkt nu. “We moeten vooral blijven doen waar we goed in zijn en geloof houden in eigen kunnen. En de rust bewaren”, vindt Clemens Bastiaansen, de stuurman van het schip dat zich eventjes in zwaar weer bevindt.

Analyseren waar de knelpunten zitten en eerst en vooral werken aan de dingen waarin je goed bent. Dat is globaal de slotconclusie van de Dongense coach na de evaluatie van een en ander. “Iedereen heeft weleens een mindere periode in het leven. Dus ook een voetbalploeg. Maar dat is voor mij geen reden om nu ineens zaken te gaan veranderen. Zeker op dit niveau zit het allemaal zo dicht bij elkaar. Ik kan zo een paar voorbeelden noemen van wedstrijden na de winterstop, waarin we in plaats van een punt er ook drie hadden kunnen pakken. Gebaseerd op honderd procent doelkansen, zoals die gemiste stafschop tegen OJC Rosmalen bij 1-0. In een aantal opzichten zit het nu even tegen. Daar moeten we mee dealen. Niet alleen de spelers, maar ook iedereen in en rondom de club. Voor het eerst worden we in deze fase geconfronteerd met de wetten van het voetbal in de top. Dan kan het dus voor komen dat er aan spelers getrokken wordt. Allemaal puntjes die meespelen in het mentale gedeelte.”

In dat kader stipt Bastiaansen ook de factor realiteitszin aan. “We zijn gestart met het plan om in het linkerrijtje te belanden. En daar staan we nog steeds, ondanks die vele gelijke spelen van de laatste tijd. Het is een cliché, maar oh zo waar: de prijzen worden pas aan het eind verdeeld. Klopt, deze ploeg heeft op dit moment een overwinning nodig.” Met name voor de gemoedsrust?  “Ja, als een soort van bevestiging. De doelkansen creëren we nog steeds. Dinsdag voor de beker bij Goes ook. We maken daar de 0-1, maar verzuimden die tweede erin te prikken. En dan kun je wachten op een tegengoal. Zeker tegen een ploeg als Goes, wat ik overigens een hoofdklassenwaardig team vindt. Daar gaan we nog van horen”, aldus Bastiaansen, die zondag tegen De Valk vrijwel iedereen aan boord heeft. Alleen Floris Wouters en Larry van Ommen ontbreken. Bij de laatste is bloedarmoede geconstateerd.

 

 

Be Sociable, Share!