‘Dit voelt niet als ontslag’

“Nou, dan hebben we dit ook eens een keer meegemaakt”, sprak Bert Ruijsch dinsdagavond met zelfspot nadat hij de spelersgroep van Venray had medegedeeld na zeven maanden per direct te stoppen. Circa drie tot vijf jaar was de coach uit Zaltbommel in het verleden per club werkzaam geweest. “Ik ben een opbouwtrainer, geen degradatietrainer.”

Ruijsch had voor zichzelf al eerder besloten het trainerschap vaarwel te zeggen. Na dit seizoen. “Vooropgesteld, deze beslissing staat daar volledig los van. Natuurlijk had ik die laatste drie maanden op een nette manier willen afmaken. Maar je moet ook in de spiegel durven kijken. Die 4-0 van zondag was een teken aan de wand en niet het eerste. Wederom ben ik daarom met de leiding van de club om tafel gegaan. Met de vraag: hoe kunnen we hier uit komen? Heel open hebben we daarover gesproken en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het perspectief te mager was. Dan moet je als technisch eindverantwoordelijke een vent zijn en je conclusies trekken.”

Competenties

De vooruitzichten waren zo mooi in de zomer van 2011. Een trainer met een prima staat van dienst en een club met legio mogelijkheden. Bijkans een garantie voor succes. “Soms stuit je in het leven op zaken die anders uitpakken dan je vooraf had ingeschat. Ik ben een opbouwtrainer. Als het – door wat voor omstandigheden dan ook – niet loopt zoals verwacht, ben ik niet de man die ineens van speelstijl gaat veranderen. Vasthouden aan een bepaalde visie wint het op lange termijn altijd, is mijn overtuiging. De boel dichttimmeren en gokken op een countertje is niet mijn ding. Een trainer dient een x-aantal competenties te hebben en misschien is in dit geval de conclusie wel dat ik er een mis. Dat ik niet de juiste persoon ben onder de huidige omstandigheden bij Venray.”

Wrang dat de trainersloopbaan van Ruijsch op deze manier eindigt, toch? “Daar houd ik me eerlijk gezegd niet zo mee bezig, vind dat ook niet belangrijk. Dit voelt ook niet als een ontslag. Wat was op dit moment het beste voor de club Venray, die vraag stond centraal. Met Venray gaat het heus goed komen. En met mij ook. Nogmaals, ik had het graag anders gezien.  Maar als goedbedoelde intenties vanuit alle geldingen na meer dan een halfjaar niet tot het resultaat leiden dat je met zijn allen voor ogen hebt, dan heeft langer doorgaan geen zin.”

Be Sociable, Share!