‘Dit Gemert hoort niet te degraderen’

Dennis BoumaHaast geruisloos heeft Dennis Bouma zich sinds zijn komst van Dijkse Boys deze zomer een basisplaats verworven bij Gemert. “Mijn rapportcijfer tot nu toe? Dat laat ik liever aan anderen om daar een oordeel over te geven”, reageert de 27-jarige centrumverdediger, die na enig aandringen met een zeventje op de proppen komt. “Hoewel wij eigenlijk teveel en soms te makkelijk doelpunten tegen krijgen.”

Toch is dat volgens Bouma niet het grootste manco van Gemert dit seizoen. “Zelf scoren, hè. In vrijwel alle wedstrijden hebben we fases gehad met echt goed voetbal. Dat tot kansen leidde. Maar als je die niet maakt en de bal ligt er aan de andere kant bij de eerste mogelijkheid van de tegenstander meteen in. En dat meer dan eens, tja. Dan gaat zoiets op een gegeven moment toch in de koppies zitten. Of je dat nou wilt of niet.”

Echt van alles is aangegrepen om die gang van zaken te doorbreken. Van één-op-één gesprekjes,  groepssessies tot knuppel in het hoenderhokmethodes aan toe. Maar het enige antwoord vindt binnen die lijnen plaats, weet ook Bouma. “Ik heb nu zelf ondervonden dat de tegenstanders 9 van de 10 kansen zonder pardon afmaken. Je voetbalt echt tegen soms heel goeie spelers. Hoewel, nu ik er over nadenk. In het begin van het seizoen dacht ik af en toe: het valt allemaal wel mee. Maar achteraf kwam dat dan waarschijnlijk omdat wij zelf zo lekker liepen te voetballen in die periode. Waar het om gaat: als Gemert onverhoopt achter komt, wil dat nog niet zeggen dat de wedstrijd per definitie verloren is. Die gedachtegang moet eruit.”

Gif

Ook al is Bouma metselaar van beroep, zelfs een denkbeeldige muur optrekken zit niet in de genen van Gemert. “Deze club staat bekend om de verzorgde manier van voetballen. Dat moet altijd het uitgangspunt zijn en vooral ook blijven. Maar iets meer gif zou inderdaad wel mogen”, zegt Bouma, die zichzelf eigenlijk ook niet de meest geschikte sleeptouwpersoon acht in verbale zin en bevestigt in een totaal andere wereld te zijn beland. “Qua organisatie en faciliteiten. Klopt, als wij met Dijkse Boys in een vergelijkbare situatie verzeild waren, dan zou het er in de kleedkamer wel anders aan toe gaan dan hier, ja. Maar ook die bepaalde vorm van gemoedelijkheid typeert deze vereniging. Die koesteren ze ook.”

Principes of niet, uiteindelijk wil ook Gemert eerst en vooral winnen. “En dat moeten we rap gaan doen. Nee, we hebben deze week niet tactisch getraind met het oog op de wedstrijd van zondag tegen EVV. Dat hadden we twee weken geleden namelijk al gedaan. We weten exact wat ons te doen staat. Zorgvuldig zijn in balbezit. Geen moeilijke oplossingen zoeken en vooral oppassen met breedteballetjes. Want daar loert EVV op. Bij een onderschepping schakelen ze razendsnel om”, weet Bouma, die als het aan hem ligt ook volgend seizoen in het zwart en wit van Gemert voetbalt. “Ik zie persoonlijk geen redenen om weg te gaan. Mijn gevoel zegt dat de trainer eveneens wil blijven. Jan van Dijk een beetje kennende is hij nog niet klaar. Hij voelt dat er meer in zit. Topklasse? Als je puur naar de budgetten kijkt is het niet vreemd dat Gemert in die onderste regionen voetbalt. Maar nu we alle tegenstanders gehad hebben, vind ik dat wij niet horen te degraderen. Dit Gemert moet in staat zijn om minimaal vier ploegen onder zich te houden.”

Be Sociable, Share!