Dekselse 12e man

foto peterkuijpers.nl

foto peterkuijpers.nl

Ooit nokte hij af richting het zaterdagvoetbal omdat hij weinig speeltijd bevroedde. Die eigengereidheid is er nu wel af bij Emiel van der Sanden. “Ik zal Blauw Geel’38 niet snel meer verlaten, ook al heb ik nu twee spitsen voor me die voetbaltechnisch beter zijn”, zegt de 27-jarige Veghelaar in de wetenschap dat hij zijn minuten toch wel zal maken. En daarin bewijst verdraaid nuttig te zijn voor de hoofdklasser.

Zeven treffers prijken er inmiddels achter zijn naam. Terwijl hij tijdens de beginfase van het seizoen niet eens bij de startende elf zat. “De trainer is heel duidelijk geweest. Hij opteert in eerste instantie voor voetballend vermogen en balvastheid voorin.” Waar Van der Sande voorheen mogelijkerwijs de kont tegen de krib gegooid zou hebben, regeert tegenwoordig vooral de realiteitszin. “Toen ik hoorde dat Wesley Meeuwsen zou komen, wist ik dat ik het zwaar te verduren zou krijgen. Dat ik effe buiten de boot zou kunnen vallen.”

Met de nadruk op eventjes en mede dankzij de blessuregolf waarmee coach Gesthuizen geconfronteerd werd. “Voor mij kwam dat niet slecht uit, nee. Hoewel je natuurlijk niemand een blessure toewenst. Zelf lig ik er bijna nooit uit. Ik denk dat die blessures bij ons onder de noemer pech vallen. We trainen in wezen op dezelfde manier als vorig seizoen en toen hadden we relatief bekeken nergens last van. Die afwezigen zijn er deels de oorzaak van dat het tot dusver niet loopt zoals het zou kunnen en misschien wel zou moeten lopen. Al moet je ook erkennen dat een aantal spelers nog niet hun gebruikelijke niveau heeft gehaald.”

Neusje voor de goal

Daartoe rekent Van der Sanden zichzelf niet. “Zeven goals is een prima aantal en daarnaast heb ik door mijn manier van spelen altijd mijn waarde voor de ploeg. Ik moet natuurlijk ook werken en meters maken, dat zijn mijn sterke punten. Naast dus dat neusje voor de goal. Heb ik altijd al gehad”, stelt de aanvaller in de aanloop naar de laatste twee duels van het boekjaar 2012. Twee belangrijke potjes. “Die bekerwedstrijd van donderdagavond tegen ons tweede elftal komt eigenlijk niet echt gelegen. Ik verwacht dat de trainer een paar jongens gaat sparen met het oog op GOES. Aan de andere kant willen wij ons uiteraard niet te kijk laten zetten door die gasten van 2 en bovendien, die districtsbeker kan hartstikke interessant zijn. Bij het bereiken van de halve finale ben je namelijk verzekerd van deelname aan de KNVB-beker. Maar zondag in Zeeland is eigenlijk nog belangrijker. Allen bij winst mag je na de winterstop omhoog kijken, ook al zijn we dan nog steeds niet compleet, vermoed ik.” Maar hoe dan ook: die dekselse ideale 12e man zal er staan.

Be Sociable, Share!