De weg naar boven

Een offday zoals laatst bij De Valk is voor Nuenen tegenwoordig niet meer dan een incident. “Hoewel die nederlaag hard aan kwam. Toch hebben we dit seizoen wedstrijden naar ons toegetrokken die we voorheen ongetwijfeld verloren hadden. Een teken dat dit Nuenen groeiende is. En de rek is er nog niet uit. Als we deze groep bij elkaar kunnen houden, doet Nuenen over niet al te lange tijd mee om de hoofdprijs”, weet aanvoerder Ruud Jansen.

Die zelf het goede voorbeeld geeft door Nuenen naar alle waarschijnlijkheid trouw te blijven. “We hebben nu met een haast unieke situatie te maken. Onze selectie bestaat uit één vriendengroep. Uit voetballers die nagenoeg allemaal van dezelfde generatie zijn. Met mijn 25 jaar ben ik één van de oudsten. Niet één van ons zal zomaar gaan lopen. Dan zou daar wel een heel grote zak geld tegenover moeten staan.”

Het leven van Ruud Jansen loopt ogenschijnlijk op rolletjes. In de zaak van zijn ouders mag hij aan zijn maatschappelijke toekomst bouwen. Broer Coen, tevens teamgenoot in Nuenen 1, voegt zich binnenkort ook bij het familiebedrijf. En op sportief gebied is de plaatselijke RKSV een meer dan redelijk alternatief voor het profbestaan dat Ruud vaarwel diende te zeggen. “Het niveau van de Jupiler League kon ik aan, dat heb ik bij Helmond Sport bewezen, vind ik. PSV en de eredivisie was te hoog gegrepen, zo eerlijk moet ik zijn. Ook al had ik de pech er bij elkaar anderhalf jaar uit te liggen vanwege knieproblemen”, refereert Jansen aan de jaren in de jeugd van de Eindhovenaren met blikvangers als Afellay, Beerens en Marcellis.

Top

De ervaringen aldaar heeft Jansen echter toch maar mooi in zijn bagage zitten. “Die buitenlandse toernooien en de confrontaties met de topclubs. Iemand als Royston Drenthe werd in die tijd een soort van vaste tegenstander voor me.” De bovenlaag van het amateurvoetbal is het hedendaagse werkterrein voor de centrale verdediger. Op termijn zou dat de absolute top moeten worden. “Dat hebben we met zijn allen wel in ons hoofd zitten, ja. In ons debuutseizoen in de Hoofdklasse blijkt dat we een woordje kunnen meespreken. Wellicht zit er nu al een plaatsje in de top drie in en daarnaast lonkt de beker. Wanneer we de halve finale bereiken, hebben we ons gekwalificeerd voor deelname aan de voorronde van de grote KNVB-beker.” First things first. Zondag wacht Dongen, nummer vier tegen nummer drie. “Daar verloren we op de eerste speeldag een beetje schlemielig. Ik denk niet dat zij met een gerust gevoel naar ons komen.”

Be Sociable, Share!