De Kolos van Cuijk

foto Voetbal-shoot.nl

foto Voetbal-shoot.nl

Naar de legendarische Piet Schrijvers – ‘Beer van de Meer’ – werd Joris van Gerwen onlangs aangemerkt als de Beer van Cuijk. Uiteraard ook vanwege zijn imposante postuur, 1.95 meter en net geen honderd kilogram. Maar niet in de laatste plaats eveneens door zijn prestaties onder de lat van de topklasser. “Hij doet het goed, zei Hans Kraay een tijdje geleden tegen de groep. En dus blijft hij staan.”

Een bijzondere prestatie van de keeper (19) uit De Mortel. Door zijn leeftijd, maar bovenal vanwege zijn afkomst én voorgeschiedenis. Want dezelfde Joris die ex-prof Martijn van Strien op de bank houdt, was nog maar drie jaar geleden voetballer (!) van de B-junioren van MVC uit zijn woonplaats. “Stond ik achterin een beetje ballen weg te peren. Ik kan heus wel een potje voetballen, maar het eerste van MVC – momenteel derdeklasser, toen een afdeling lager – had ik hoogstwaarschijnlijk nooit gehaald.” Toch stond het krachtmens ineens in de hoofdmacht. Als doelman.

“In ons B-juniorenteam hadden we behoefte aan een keeper. Nou, dat leek mij wel iets. Ik weet nog dat we de eerste wedstrijd waarin ik keepte met 8-0 verloren. ‘Goed gedaan, Joris’ kreeg ik desondanks te horen. Ik begon het steeds leuker te vinden en daarna kwam alles in een stroomversnelling.” Dat kun je wel zeggen! Hij werd al rap doorgeschoven naar het eerste van MVC en op basis van tv-beelden tijdens een beachsoccer-toernooi in Scheveningen kwam bij Hans Segers (voormalig keeper van onder meer PSV en Wimbledon) een tip binnen. En zo was Van Gerwen ineens op stage bij Fulham, daar waar Segers keeperstrainer is. “Het ging op zich best goed, maar ze vonden dat ik Nederland beter eerst wat meer specifieke ervaring kon opdoen. Logisch, voor mij hadden ze daar tien anderen en feitelijk was het natuurlijk ook zo.”

Nog steeds, vindt hij zelf. “Hoge ballen bij corners en vrije schoppen zijn het probleem niet. Aanvankelijk moest ik JVC natuurlijk wel wennen aan de snelheid en scherpte waarmee de ballen geschoten worden, maar dat went snel. Het gaat om details, zoals bijvoorbeeld net even een stapje maken om de hoek te verkleinen voordat een bal geschoten wordt. Maar ik leer steeds bij. Ik het begin knalde ik de ballen ver naar voren, weg met dat ding. Bij MVC deed je niet anders. Nu leg ik ze gericht en bespeelbaar weg. Althans, dat probeer ik..”

Bevestigen

Voor een jonge en talentvolle doelman uit de top van het amateurvoetbal is altijd interesse, zeker als die zijn verschijning ook nog eens mee heeft. “Maar momenteel speelt er niets. Ik ben eerder bij FC Eindhoven en FC Den Bosch op stage geweest en ook daar kreeg ik te horen dat het verstandig is om eerst meer ervaring op te doen bij mijn eigen club. Ook van JVC krijg ik dat advies mee. En daar hebben ze mijns inziens ook gelijk in. Het gaat nu goed in de Topklasse en aan mij de taak dat na de zomer een seizoen lang te bevestigen. Sterker, ik moet zorgen dat ik daadwerkelijk punten ga pakken. Mijn debuut was thuis tegen Achilles’29. Zaterdag na de terugwedstrijd in Groesbeek kreeg ik te horen dat ik in de tussenliggende tijd gegroeid ben. Dat ik meer rust uitstraal. Een bewijs dat ik op de goeie weg ben. Na die mindere fase van Martijn kreeg ik destijds min of meer ‘op de gok’ een kans. Ik had immers nul ervaring op dat niveau. Gelukkig heb ik de mensen van JVC en mezelf niet teleurgesteld. Dit smaakt absoluut naar meer. Van nature heb ik sowieso al de instelling dat ik eruit wil halen wat erin zit. Dus wie weet, zit dat stapje hoger er nog in…. Of ik in De Mortel nog gewoon over straat kan? Ha, ha. Valt mee, hoor. Al houden ze me wel in de gaten. Toen ik mijn debuut maakte in JVC 1 stond de hele selectie van MVC langs de lijn.”

Be Sociable, Share!