De grote onbekende

foto Jeffrey Oomens

Samen met Koen Bakker is hij de speler met de langste staat van dienst in de hoofdmacht van Dongen. Mathieu Kops (25) is bezig aan zijn achtste seizoen in het eerste. Toen deze club nog in de relatieve anonimiteit van de tweede klasse voetbalde was de mandekker zelfs aanvoerder. Zondag is hij in de hoedanigheid van cipier de eerst aangewezen persoon om hoofdklassentopscorer Bas van der Reijken aan banden te leggen.

Gemert is de grote onbekende voor Dongen en omgekeerd trouwens ook. Nog nooit stonden beide clubs tegenover elkaar. “Gezien de stand en de berichten die je hoort en leest, kunnen we de borst natmaken. Maar aan de andere kant hebben wij volgens mij niks te verliezen tegen de topfavoriet. Als iedereen van die club verliest, is de volgende keer een ander aan de beurt. En daarna weer. Vanuit die insteek proberen we stiekem toch voor een resultaat te gaan. Dat dan weer wel. Verrassingen komen immers wel vaker voor in het voetbal, nietwaar?”

Opbouw aandachtspunt

Na getob met een ontstoken kniepees dat hem vorig seizoen lange tijd op non-actief stelde, is fit het eerste woord dat in hem opkomt als gevraagd wordt naar zijn seizoen tot nu toe. “Bovendien ga ik de laatste weken steeds beter spelen, vind ik. Zondag kreeg ik nog van diverse kanten complimenten voor de manier waarop ik Freek Thoone bespeelde. In balbezit? Verwacht van mij geen diagonale lange ballen op maat”, reageert Kops op de vraag hoe het komt dat Dongen moeite heeft met de opbouw van achteruit en het creëren van een overtal situatie op het middenveld . “Maatje Dennis Amkreutz en ik bieden ons in de breedte aan en de backs trekken weg. Zoals we dat altijd gedaan hebben. Maar tegenstanders zetten ons tegenwoordig steeds vaker vast. Daarnaast ben je natuurlijk ook afhankelijk van de middenvelders. Het is een samenspel. Maar okay, die opbouw is een aandachtspunt. De focus gedurende de trainingen lag tot dusver op het druk zetten bij de tegenstander. En daar plukken we de laatste tijd steeds vaker de vruchten van, moet ik zeggen.”

Oerdrang

Voetbal staat voor belastingadviseur Kops naar eigen zeggen synoniem aan passie. Met Dongen, de club waarbij hij al vanaf de jongste jeugd rondloopt en gesitueerd op loopafstand van zijn woning, als geliefkoosd instrument om die oerdrang te uiten.  “Nee, ik slaap niet in een geelblauwe pyjama, maar Dongen is mijn clubje, zeker weten. Als tegenhanger van mijn baan die geestelijk best het een en ander vergt, is dat voetbal een perfecte uitlaatklep voor mij. Ik zou niet zonder kunnen.”

Be Sociable, Share!