‘Blij dat ik in Hoofdklasse kan voetballen’

Pierre ButelaIn augustus is het tien jaar geleden dat Pierre Butela (24) vanuit Burundi – het land van de Hutu’s en de Tutsi’s – in Nederland opdook. Helmond werd zijn standplaats. Praten over politiek en aanverwante zaken wil Butela niet. Wel wil hij het hebben over het verder opbouwen van zijn bestaan in Europa middels studie en bijbanen. En het tussendoor uitoefenen van zijn hobby: voetbal.

Want het edele balspel behoort na zijn – uiteindelijk op niets concreets uitgelopen – avontuur bij Helmond Sport tot die categorie. Eenmaal kreeg Butela een basisplaats in de Juplier League toebedeeld, meer zat er niet in voor de van oorsprong middenvelder, die echter ook als verdediger uit de voeten kan. “Een plaatsje in het profvoetbal bemachtigen heeft ook met geluk te maken”, verzekert de Afrikaan. Hij refereert aan de duels met de beloften van Helmond Sport, toen dat team zich na het kampioenschap in de reserve-eredivisie mocht meten met de grote clubs. “Ik speelde toen bijvoorbeeld tegen een jongen als Georginio Wijnaldum. Nou, zo heel groot was het verschil met hem toen niet, hoor…”

Ondanks warme herinneringen aan een man als Jan Poortvliet (‘als je hem tegenkomt, zeg dan dat ik hem graag nog eens wil zien’) stond Butela voor bepaalde keuzes toen bleek dat het knap lastig was om het hoofd boven water te houden als er niks binnen komt. “Ik besloot om een studie op te pakken. Met behulp van een studiefinanciering en een paar bijbaantjes kon ik net rondkomen. Maar veel trainen was daardoor niet mogelijk. Ik heb toen een jaartje niet gevoetbald. Via een vriendenteam ben ik later toch weer in de voetballerij terecht gekomen. Uiteindelijk bij Dijkse Boys.”

Mentaal

Studeren doet Butela nog steeds, nu volgt hij op HBO-niveau een opleiding tot software-engineer. En na het faillissement van Dijkse Boys heeft hij zowaar toch redelijk snel promotie kunnen maken op voetbalgebied. “Uit het gesprek met de trainer van Brabantia is duidelijk geworden dat hij me in eerste instantie als linksback wil gebruiken. Nee, geen probleem. Ik ben snel, flexibel, kopsterk en tweebenig. En mentaal sterk. Misschien is het voor mezelf wel een beetje een probleem dat ik op meerdere posities ingezet kan worden. Dan is het lastig je te focussen op één bepaalde positie. Maar ach, ik ben vooral heel blij dat ik bij Brabantia de kans krijg om in de Hoofdklasse te voetballen.” Zegt de man die al voor hetere vuren gestaan heeft…

Be Sociable, Share!