Blauw Geel schudt naïviteit af

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

De openingswedstrijd van Blauw Geel’38 – 5-4 tegen Nuenen – riep herinneringen op aan het vorige seizoen. Toen de Veghelaren na een inhaalrace uiteindelijk nog als vijfde de finish bereikten, maar het aantal tegentreffers lachwekkend hoog (59) was. “Na Nuenen hebben we het ietsje omgezet op het middenveld”,verklaart Gerke van den Akker de resultaten nadien: tien punten én viermaal een clean sheet.

De eyeopener kwam dus precies op tijd. “Tegen Nuenen wilden we continu druk zetten. Maar dat is eigenlijk ondoenlijk en bovendien gevaarlijk. Want tegenstanders van dit kaliber maken gebruik van de ruimtes als niet iedereen kort zit. Daarover hebben we na dit duel gesproken en sindsdien is er meer zekerheid ingebouwd. Met Guus Peters in een controlerende rol vlak voor de defensie en daarnaast vooral gedoceerd pressen. Die combinatie werkt prima”, zegt de aanvoerder die deze zomer vanuit Schijndel terugkeerde bij de club waar het voor hem ooit echt begon.

Virtueel is Blauw Geel momenteel koploper in de Hoofdklasse. Komende zondag in Rosmalen tegen OJC wacht de Veghelaren de uitdaging één en ander te concretiseren. “Inderdaad, maar verder vooruitkijken is in dit stadium zinloos. Het gaat nu okay, maar er zijn nog voldoende puntjes die voor verbetering vatbaar zijn. Dat verliezen we echt niet uit het oog, hoor. Sterker, daarop maken wij elkaar als groep voortdurend attent. Zodat we vooral scherp blijven. Het mooie is dat de onderlinge acceptatiegrens hoog is. Of neem Sten van Vessem. Die raakte in het begin geblesseerd en is zijn plaats kwijt omdat zijn vervanger Erik van Loon het sindsdien prima doet. Dan is er voor de trainer begrijpelijkerwijs geen aanleiding om te wisselen.”

Momenten

“Ja, ik weet dat je die sfeer en teamgeest misschien pas echt kunt beoordelen als de resultaten minder zijn”, kaatst Van den Akker. Die vooralsnog geen aanleiding ziet dat dit op korte termijn gaat plaatsvinden. Het vertrouwen is immers groot, ook dat in eigen kunnen. “Blauw Geel beschikt over spelers die voorin het verschil kunnen maken. Een prettige gedachte dat je daarop kunt terugvallen. De grap is nu alleen dat we als team de momenten beter kiezen, bijvoorbeeld door niet met teveel spelers voor de bal lopen. En je ziet het: we geven daardoor niet veel meer weg. Natuurlijk zijn er ook wedstrijden waarin het aanvallend net niet lukt, zoals bij Bekkerveld. Dan maar 0-0, denken wij tegenwoordig. Zorgen dat je in ieder geval geen goal om de oren krijgt.”

Gaat die nieuwe zakelijkheid dan niet ten koste van de amusementswaarde? “Nou, ik denk dat dit met 5-0 tegen Deurne en 3-0 tegen De Valk wel meevalt, niet? Zondag tegen Dongen moesten we vooral geduldig zijn. Zij speelden behoudend, vaak met veel spelers op eigen helft. Dan is 2-0 gewoon een prima uitslag. Waartoe dit gaat leiden? Geen idee, joh. Pas tijdens de winterstop is het tijd om de balans op te maken. Er worden nu weleens grapjes en zinspelingen gemaakt in de groep en ook binnen de club. Is niet erg, leuk zelfs. Maar wij moeten zorgen dat we vooral doorgaan op de huidig weg. Te beginnen met de bekerwedstrijd van dinsdag tegen Boskant.”

Be Sociable, Share!