Bikkelen

foto Roos Knijnenburg

Een mooi voorbeeld van de kentering die langzaam maar zeker plaatsvindt in voetballand. Ritchie-Sam Anpong had de gelegenheid om volgend seizoen aan te sluiten bij de eerste selectie van FC Eindhoven. Echter: op amateurbasis. Zeker, nog steeds heeft de 21-jarige Eindhovenaar die drang om profvoetballer te worden, maar niet ten koste van alles. Dus toen UNA zich meldde, hoefde de student Rechten niet lang na te denken. “De Topklasse is een aantrekkelijk podium, dat ook prima aansluit met het oog op mijn maatschappelijke toekomst. Als ik mijn scriptie met succes verdedigd heb en mijn diploma op zak, ga ik in september naar de Universiteit. En misschien kan ik daarnaast een keer per week blijven meetrainen bij Eindhoven.”

Niet dat de bomen in de Topklasse tot aan de hemel groeien, maar meer dan eens kiezen spelers tegenwoordig voor het hoogste amateurniveau in combinatie met hun loopbaan of studie. Wat niet wegneemt dat vooral jonge voetballers op het vinkentouw blijven zitten om toe te happen zodra zich een gelegenheid voordoet, die meer perspectief biedt dan alleen maar een minimale onkostenvergoeding. Min of meer kijkt Anpong, van Ghanese afkomst, er ook zo tegenaan. “UNA praat met FC Eindhoven over een mogelijk samenwerkingsverband en in dat kader kan ik op de woensdagen wellicht blijven meetrainen met Eindhoven.”

Want met Helmond Sport heeft Anpong – rechts op de foto – geproefd van het betaald voetbal en dat beviel hem wel. “Ik was aanvoerder van Jong Helmond Sport en we speelden vorig jaar in mijn laatste seizoen in de eredivisie. Ik trainde regelmatig mee met de eerste selectie, maakte trainingskampen mee en zat af en toe bij de wedstrijdgroep. Maar ook in Helmond kon ik alleen blijven op amateurbasis. Het plaatje dat Deurne vervolgens voorschotelde stond me aan.” In de praktijk pakte het op sportief vlak iets anders uit. Momenteel worstelt Anpong met Deurne om het hoofd boven water te houden. “Het voetbal bij de amateurs is echt anders dan wat ik gewend was. Laten we het erop houden dat er meer gevraagd wordt dan alleen maar voetballen. Vooral bikkelen en knokken, ja. Het maakt me anderzijds completer, dat wel.”

Terwijl Deurne, zeker op het eigen kunstgras, de intentie heeft om voor het positiespel en het verzorgde voetbal te gaan. “Zondag bij Meerssen was het een ouderwets potje vechtvoetbal. Die ploeg laat het aankomen op een fysieke strijd. Deze keer hebben we onze rug recht weten te houden. Die 0-2 was héél belangrijk. Nu hebben we klassenbehoud in eigen hand. Een aantal geschorst jongens sluit weer aan en ik denk dat wij het gaan redden”, zegt de voetballende verdediger, die in Limburg als controlerende middenvelder opereerde. “Ik word bij Deurne vaak opgesteld als linksback, maar ben van origine een centrumverdediger. Terwijl nu gezegd wordt dat ik misschien wel het best tot mijn recht kom als middenvelder.”

 

 

Be Sociable, Share!