Bijzonder, ondanks alles

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Het was stil in de kleedkamer van Gemert na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen De Treffers. Degradatie uit de topklasse was al een feit en nu ook nog met 6-0 eraf. Niettemin, de wereld draait door. Zo gaf het Bart van Berlo de gelegenheid zich af te vragen hoe bijzonder het is om alle (30) competitiewedstrijden van de eerste tot de laatste minuut gespeeld te hebben. Ondanks alles hoe dan ook een opmerkelijke prestatie.

Voor de 32 clubs in de Topklassen maakten het afgelopen seizoen in totaal 760 spelers hun opwachting, 398 bij de clubs die op zondag spelen en 362 bij die dat op zaterdag doen. Gemiddeld betekent dat bijna 24 spelers per vereniging. Okay, leuk weetje, maar natuurlijk niet in verhouding tot hetgeen Van Berlo realiseerde. En tien andere Topklassen-voetballers met hem. Waaronder zes keepers. Bart is slechts één van die vier veldspelers, die dat lukte. De andere drie zijn Wybe Kram van het net als Gemert gedegradeerde DETO Twenterand, Joep Op den Kamp van het Limburgse EVV en tenslotte de kleizoon van de minister-president Dirk Jan de Geer van het eerste kabinet in de Tweede Wereldoorlog, Mike de Geer van HBS.

Bart van Berlo moet even zoeken naar een verklaring voor die bijzondere prestatie. Een drietal redenen kan hij bedenken. “In ben heel breed inzetbaar. Dit seizoen heb ik veel in de verdediging gespeeld en dat vooral op de flanken. Lang niet altijd met even veel plezier, want het liefst speel ik op het middenveld. Verder realiseer ik mij dat wij dit seizoen toch een smalle selectie hadden. En verder moet ik het vooral van het voetbal hebben en minder van inzet en hardheid. Die instelling, waar overigens niets mis mee is, leidt nog al eens tot schorsingen. Zelf kreeg ik dit seizoen maar twee gele kaarten…”

Sturing

Het mag dan allemaal redelijk bijzonder zijn wat Bart van Berlo klaar speelde, veel liever was hij in de Topklasse blijven voetballen. “Elke speler wil toch het liefst op het hoogste niveau spelen. Ik zou er graag een paar wedstrijden voor gemist hebben.” Even heeft de 26-jarige accountmanager nog overwogen de overstap te maken naar een andere topklasser. Daar stapte hij uiteindelijk toch vanaf. “Ik reis voor mijn werk al veel en om dat nou ook nog eens voor het voetballen te gaan doen, is net iets teveel van het goede. En ik kom er ook steeds meer achter dat Gemert mijn club is. Volgend seizoen maar weer de hoofdklasse. Ik hoop mijn bijdrage in het elftal nog verder te vergroten.  Voor meer sturing kan zorgen, want daar ontbrak het ook wel eens aan afgelopen seizoen. Een geboren leider ben ik niet, maar ik moet er toch meer mee kunnen dan dat er tot nu toe uitkwam.”

Tekst: Karel de Rooij.

Be Sociable, Share!