Beter spel, minder publiek

foto Gerald van Zanten

UNA/Brinvast zegt beide voetballers uit West-Brabant niets. “Dit wordt de eerste keer in mijn leven dat ik tegen ze speel”, weet John van Loenhout, sinds kort aanvoerder af bij FC Lienden. “Maar ongetwijfeld een goeie ploeg, want ze zijn niet voor niks gepromoveerd. En bovendien, in de Topklasse heb je geen makkelijke tegenstanders”, vindt Niek Ripson, de nieuwe drager van de band.

Na acht duels hangt Lienden tegen de top van het klassement aan. Niet helemaal overeenkomstig de verwachtingen, toch? “Met het materiaal waarover wij beschikken zijn we verplicht om bovenin mee te doen en dat gaat straks ook wel gebeuren. We hebben tot nu toe tegen de hele top zes behalve JVC Cuijk gespeeld. Van koploper Achilles’29 verloren wij met 1-0, maar dat was onnodig. Ten opzichte van vorig seizoen speelt Lienden beter voetbal. Puur omdat we nu meer voetballend vermogen in huis hebben. Heeft niets met de trainer Hans Kraay te maken. Weet je wat wel opvalt? Er zijn beduidend minder toeschouwers bij onze wedstrijden, zowel uit als thuis. Kun je nagaan wat een publiekstrekker Kraay is”, beweert Van Loenhout.

Die blij is van de band verlost te zijn. “Alleen al uit praktische overwegingen. Dat ding zakt voortdurend naar beneden, leidt alleen maar af. Op verzoek van de leiding van de club heb ik begin dit seizoen het aanvoerderschap geaccepteerd, maar gaandeweg vond ik het beter dat iemand anders die band kreeg. Ik heb daar niets mee. Mijn verantwoordelijkheid in het veld neem ik toch wel en het is sowieso beter dat een aanvoerder het spel meer voor zich heeft, vind ik. Dit was de beste oplossing, voor zowel het team als mijzelf.”

Honderd procent

Niek Ripson is het prototype van een aanvoerder. Geen man met een fluwelen (trap)techniek zoals Van Loenhout, maar wel een echte teamspeler. Nadrukkelijk aanwezig, ook verbaal. Met oog voor details en tactiek.  Die details pakten tot op heden niet altijd in het voordeel van Lienden uit. “De onderlinge verschillen in deze afdeling zijn niet groot. Voetballend doen wij voor niemand onder, maar om die laatste stapjes te maken, moet je ook in mentaliteit en discipline honderd procent zijn. Niet dat we het in dat opzicht laten afweten, maar toch valt voor ons op dat vlak nog de meeste winst te halen. Nu hebben we links en rechts wat puntjes laten glippen en dat is zonde.”

Be Sociable, Share!