‘Best of the rest’

foto Gerald van Zanten

foto Gerald van Zanten

Sinds de promotie naar de Hoofdklasse in 2010 heeft Dongen zich gemanifesteerd als ’n blijvertje op dat niveau. Stabiel zijn de prestaties door de jaren heen weliswaar niet altijd geweest, maar per saldo zegevierde immer de positieve benadering van het voetbalspel. Het ziet er naar uit dat zulks ook deze jaargang gaat plaatsvinden. “Aanvankelijk stonden we een beetje uit het lood, maar de juiste balans lijken we nu toch wel gevonden te hebben”, denkt Ron Timmers.

De coach die in augustus zijn debuut maakte in het zuidelijke zondagvoetbal. “Dus was het logisch dat het in ‘t begin zoeken was. Zo was ik op twaalf van de dertien sportcomplexen bijvoorbeeld überhaupt nog nooit geweest. Ook intern was het aftasten en proberen. Kijken wat de mogelijkheden waren van elke individuele speler. Zoiets ontdek je vaak toch pas gedurende het proces.” Tijdens de wedstrijden om het echie dus. Op die manier ondervond Timmers dat een middenveld met Fatih Kamaci, Revy Rosalia en Stijn Biemans toch een beetje teveel van het goede was. “En dan met name als wij de bal niet hadden. Je hebt namelijk ook spelers nodig die verdedigend denken als wij in de aanval zijn. Want als je dat niet doet, word je op dit podium resoluut afgestraft.”

De laatste nederlaag van Dongen (24 november, 4-2 bij Schijndel) was wat dat betreft exemplarisch. “Juist op de facetten die ik net noemde, werden wij die dag weggespeeld. Na die wedstrijd zijn we bij elkaar gaan zitten, zo kon het niet langer. Leuk aanvallend voetballen willen we allemaal, maar de resultaten moeten dan wel navenant zijn.” Een en ander resulteerde in een paar omzettingen en jawel, ze renderen. “Tom Waltman heb ik vanuit het tweede overgeheveld op de positie van defensieve middenvelder en Rosalia verhuisde naar het centrum van de verdediging. Daar waar hij met zijn ervaring en coachend/sturend vermogen sindsdien van veel waarde blijkt. Het mooie is dat we sinds Schijndel nog steeds meer dan voldoende kansen creëren én daarnaast minder weggeven. Precies zoals je het eigenlijk altijd hebben wilt.”

Geacclimatiseerd

De knappe 1-1 in Gemert bij de herstart bevestigde de voortgang van de ommekeer. Hoewel de kloof met de rode streep nog altijd tot achteromkijken noopt. “In dat opzicht is de wedstrijd van zondag tegen EHC heel belangrijk. Dan kunnen we een aardig gat slaan en ons richten op dat wat we voor ogen hebben: de vierde plaats. De drie bovenste ploegen zijn weg, die gaan samen uitmaken wie kampioen wordt, verwacht ik. Als wij dan de titel ‘best of the rest’ kunnen pakken, hebben we het prima gedaan”, aldus de trainer, die inmiddels volledig geacclimatiseerd is het Brabantse. “Of ik blijf? Ehhh, ik heb nog niet bijgetekend. We zijn in gesprek, zoals dat heet. Dongen bevalt me, persoonlijk denk ik dat we er wel uit komen, maar het is aan de club om daar officiële uitspraken over te doen.” Bestuurslid technische zaken Ton Janssens: “We zijn er nog niet helemaal uit, maar ook onze verwachting is dat het rond komt. Donderdagavond hoop ik de spelersgroep definitief op de hoogte te brengen van het goede nieuws.”

Be Sociable, Share!