Bert Ruijsch wordt bestuurslid voetbalzaken

Officieel medio 2012 treedt fase 3 aan in het voetballeven van Bert Ruijsch. De 50-jarige Bosschenaar is vanaf dan werkzaam als bestuurslid voetbalzaken van Nivo Sparta, waar hij voor zes jaar heeft getekend. “Na mijn actieve voetbalperiode zat ik vanaf mijn dertigste in het trainersvak. Mijn hele leven was daar min of meer op afgestemd. Door deze wending blijf ik in de voetballerij betrokken, maar kan tegelijkertijd ook meer aandacht schenken aan mijn privéleven.”

Ruijsch bekent dat het een moeilijke keuze was om afscheid van het veldwerk te nemen. “Ja, ik zal het gras onder mijn voeten waarschijnlijk gaan missen. Hoewel ik straks bij Nivo in de praktijk best weleens op het veld zal staan als een trainer door welke omstandigheid dan ook een keer afwezig is. Ik voelde het punt naderen dat ik de tijd en energie die ik in het trainerschap dien te stoppen niet meer kon verantwoorden ten opzichte van mijn gezin. Zeker gezien het feit dat mijn vrouw een nieuwe baan heeft. De oplossing die nu tot stand is gekomen, past beter. Ik woon op een paar minuten van het sportpark en kan mijn eigen tijd indelen.”

Gemert

“Het wordt voor mij een sprong in het diepe, hoewel ik door de jaren heen natuurlijk in diverse keukens heb kunnen kijken. Met Tonnie Beekmans van Gemert als ultieme voorbeeld. Van zijn werkwijze heb ik een hoop opgestoken. De club Gemert in zijn geheel is voor mij sowieso exemplarisch zoals het zou moeten zijn. Stabiliteit en rust in combinatie met die eigen, haast familiaire identiteit. Het is een mooi streven om daar met Nivo Sparta ook naar toe te werken. Vasthouden aan een vooraf uitgestippelde koers, ook als het bijvoorbeeld sportief even niet lekker zou lopen.”

Ruijsch zal zich bij de zaterdaghoofdklasser gaan bezighouden met het technisch beleid vanaf de F’jes tot en met het eerste elftal. Uit de duur van de overeenkomst – met een jaarlijks evaluatiemoment – blijkt dat Nivo Sparta serieus wil investeren in een kwaliteitsinjectie. “Uiteindelijk willen we er naartoe dat Nivo Sparta over vijf jaar zes Zaltbommelse jongens in het eerste heeft voetballen. Sinds ik met deze club als trainer voor de eerste keer naar de Hoofdklasse promoveerde is de vereniging nadien een stuk groter geworden. Het is niet toevallig dat Nivo Sparta al een tijd op een hoog amateurniveau acteert. Maar dat alles is een beetje ten koste gegaan van de herkenbaarheid. Mijn taak wordt om daaraan op technisch vlak opnieuw gestalte te geven zonder de balans uit het oog te verliezen. Ik bedoel, je kunt een fantastische jeugdopleiding hebben, maar als het eerste elftal in de derde klasse voetbalt, ga je de talenten niet behouden.”

Venray

Achter de schermen gaat Ruijsch zich de komende maanden waar mogelijk bezig houden met het ‘optuigen van een en ander’ met betrekking tot de functie die geheel nieuw is voor Nivo Sparta. Hoe dan ook, tot 30 juni ligt de hoogste prioriteit bij Venray. “Nog nooit ben ik maar één jaar bij een club gebleven. Dat voelt niet goed, heb daarom lang over het besluit nagedacht. Maar goed, het is nu eenmaal zo gelopen. Samen gaan we er voor zorgen dat Venray minimaal voor de Hoofdklasse behouden blijft, daarvan ben ik overtuigd.”

Be Sociable, Share!