‘Ben geen angsthaas, vooruit!’

foto Geert van Erven

Na zijn jawoord aan Gemert zag Jan van Dijk zijn nieuwe ploeg drie keer live in actie en aanschouwde hij het topklassenduel tussen EVV en HSC. Voor een doelstelling vindt de coach het nog te vroeg, die formuleert hij pas na de voorbereiding. Hoe hij promovendus Gemert laat spelen, staat voor Van Dijk al wel vast. “Zoveel mogelijk op de helft van de tegenstander, met veel druk naar voren. We spelen niet tegen Ajax, hè.”

Ervaringen uit het verleden met titels bij FC Groningen en VVV Venlo vertellen Van Dijk dat een gezonde dosis brutaliteit in combinatie met volledige overtuiging succesvolle elementen zijn. “Ik ben op basis van de wedstrijd die ik zag niet geschrokken van het niveau van de Topklasse, al denk ik anderzijds dat de kwaliteit niet zo heel veel scheelt met die van de Jupiler League. Die is namelijk zienderogen achteruit gegaan, vind ik. Vandaar ook dat ik niet sta te trappelen om daarin aan de slag te gaan. Zeg ik met de wetenschap dat ik nu blij ben met Gemert en de top van het amateurvoetbal.”

Eredivisie en buitenland

Anderhalf jaar zit Van Dijk (55) na zijn ontslag bij VVV in december 2010 alweer thuis. “In het begin ben je even blij van het gezeur en de toestanden af te zijn, maar vooral de laatste maanden begon het flink te kriebelen. Verklaarbaar, want vanaf mijn zeventiende was ik als professional met de voetballerij verbonden. Dus ja, ik sta te popelen om vanaf donderdag 12 juli daadwerkelijk te beginnen.” Al was het alleen maar om het wereldje te laten zien dat hij nog steeds bestaat. Hoewel Fortuna Sittard laatst interesse toonde. “Klopt. In mijn contract met Gemert staat echter alleen een clausule met betrekking tot de eredivisie en het buitenland. En zoals ik al zei, die Jupiler League heb ik eigenlijk wel een beetje gezien. Nogmaals, ik ben blij dat ik weer mag. Werken met voetballers geeft mij veel voldoening. Als er op termijn niets voorbij komt uit genoemde categorie, nou ja, dan niet. Het is niet zo dat ik me er blind op staar.”

Ingecalculeerd

Vanaf dag 1 gaat Van Dijk bij Gemert de focus leggen op de aangepaste speelstijl. “Aan voetballen om niet te verliezen heb ik een hekel. Precies, ageren in plaats van reageren. Dat zal voor de spelers enige gewenning vereisen. De verdedigers zullen bijvoorbeeld verder van het eigen doel af spelen. Dat we mogelijk best weleens op onze bek zullen gaan, heb ik al ingecalculeerd. Ik zal mijn ploeg hoe dan ook altijd met dezelfde intenties het veld op sturen. Met eigen ogen heb ik gezien dat Gemert over veel voetballend vermogen beschikt. Maar ik heb ook mindere dingen gezien. Welke? Ik vond de ploeg kwetsbaar onder druk en bij hoge ballen. En de doeltreffendheid moet ook stukken beter. Aan al die facetten gaan we gericht werken.”

Be Sociable, Share!